EKSPERT SELGITAB | Kas gluteenivaba toit tõstab veresuhkrut?
Kui inimesel ei ole diagnoositud tsöliaakiat ehk peensoole limaskesta kahjustavat päriliku eelsoodumusega autoimmuunhaigust, soovitavad toitumiseksperdid kõrge glükeemilise koormusega gluteenivaba leiva asemel eelistada täisteratooteid. Kas see tähendab, et gluteenivaba toit tõstab veresuhkrut?
Toitumisnõustaja ja toitumisterapeut Annely Püttsepp sõnab, et veresuhkrut võib tõsta igasugune toiduaine, millel on kõrge glükeemiline koormus. Glükeemiline koormus näitab seda, kui kiiresti mingi toiduaine meie veresuhkrutaset tõstab. „Näiteks gluteenivaba sai, mis on valmistatud kõrge glükeemilise koormusega maisi- ja riisijahust, tõstab meie veresuhkrutaset kiiremini kui tavaline täisteraleib. Valgest nisujahust pasta ja ka gluteenivaba pasta (valmistatud jälle reegline riisi või maisijahust) tõstavad veresuhkrutaset kiiremini, kui tavaline täisterapasta,“ toob ta näiteid. Ent gluteenivaba toit on ka näiteks täisterariis, mis on oluliselt madalama glükeemilise koormusega kui valge riis ja tõstab seetõttu ka aeglasemalt veresuhkrutaset. „Seega gluteenivaba toit iseenesest ei tõsta veresuhkrutaset, vaid see oleneb konkreetsest toiduainest,“ selgitab ekspert. Toiduainete glükeemilised indeksid on leitavad spetsiaalsest tabelist.