Salakavalate sümptomitega tsöliaakia – kuidas haigust märgata ja sellega hakkama saada? Miks ei tohiks terved inimesed gluteeni vältida?
(4)Tsöliaakia on peensoole limaskesta kahjustav päriliku eelsoodumusega autoimmuunhaigus, mille vallandavad nisus, rukkis ja odras sisalduvad valgud. Keelatud teraviljades sisalduva gluteeni toimel tekib tsöliaakiahaigel peensoole limaskesta põletik, millega kaasneb peensoole hattude kahjustus, mis omakorda tingib eluks vajalike toitainete mitte imendumise. Toitumisterapeut Annely Püttsepp räägib, kuidas haigust märgata, kuidas sellega elada ning miks ei peaks terved inimesed ilma põhjuseta gluteeni vältima.
Toitumisterapeut Annely Püttseppa sõnul esineb tsöliaakiat üha sagedamini ja haigus mõjutab umbes 2% elanikkonnast. „Ent vaid ligi 24% kaebustega inimestest on saanud diagnoosi. Euroopas hinnatakse sageduseks, et üks inimene sajast põeb tsöliaakiat,“ nendib ta. Haiguse levikut mõjutavad toitumisterapeudi sõnul elanikkonna pärilikud tegurid ja muuhulgas ka see, kui palju kasutatakse gluteeni sisaldavaid teraviljatooteid. „Näiteks Hiinas ja Jaapanis on tsöliaakia haruldane haigus, kuna tarbitakse väga palju riisi, mis on looduslikult gluteenivaba,“ selgitab ta.
Tsöliaakiaga seotud sümptomid on Püttseppa sõnul aga erinevad ja väga individuaalsed: „Seetõttu nimetatakse tsöliaakiat ka kliiniliseks kameeleoniks“. Tüüpilise tsöliaakia puhul kimbutavad inimest soolestikuprobleemid.