„Kui muuseumikaart aprillis alustas, võtsin eesmärgiks teha omale muuseumiaasta. See tähendab, et käingi aastas nii palju muuseumis, kui jõuan. Alguses kannustas muuseumis käimist suur uudishimu ja kui enamik juba käidud oli, vahetus uudishimu jonniga, mis mind veelgi enam muuseumisse ajendas. Sel pühapäeval täituski ilus number, kui olin teinud seitsme kuuga 190 muuseumikülastust,“ sõnas aasta muuseumisõber Krista Roolaid täna Arhitektuurimuuseumis toimunud tunnustusüritusel auhinda vastu võttes. „Muuseumis käimine tuletab meelde unistusi, aitab väärtustada möödunut ja mõjub inspireerivalt. Mõnes muuseumis tekib lausa tunne ise värve lõuendile seada,“ lisas ta.

Muuseumisõbra tiitlit annab igal aastal välja Eesti Muuseumiühing ja sellega tunnustatakse inimesi, kes on tööalase või ühiskondliku tegevusega silma paistnud Eesti muuseumide toetamisel.

Muuseumisõbra tiitlile esitati lisaks Roolaiule veel kaks kandidaati: kultuuriloolane Enn Lillemets pikaaegse ja sisuka koostöö eest Tartu Linnaajaloo Muuseumide ja Eesti Kunstimuuseumi hüvanguks ning Kinoteater, kes loovutas oma tegevustoetusest 10 000 eurot Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumile.

Aasta muuseumisõbra auhind anti üle Arhitektuurimuuseumis toimunud tunnustusüritusel.

„Ehkki tiitlit olid väärt kõik tänavused muuseumisõbra kandidaadid, avanes meil sel aastal harukordne võimalus tunnustada just muuseumikülastajat ehk seda inimest, kelle nimel ja heaks muuseumid üle Eesti igapäevaselt pingutavad,“ lausus Eesti Muuseumiühingu juhatuse esimees Kerttu Männiste.

Muuseumisõbra tiitlit on välja antud juba alates 2007. aastast ning esimeseks muuseumisõbraks valiti soomlasest estofiil Pertti Juhani Pyhtila, kes Eesti kultuuri tõsise huvilise ja aktiivse vahendajana aitas kaasa Eesti ja Soome muuseumide koostööle. Möödunud aastal pälvis Rohelise Muuseumi sertifikaadi väljatöötamise eest muuseumisõbra tiitli Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna keskus. Varasemalt on muuseumisõbra tunnustuse saanud ka Jakob Rosin, Rein Veidemann ja Karin Paulus.

Muuseumisõbra tiitlit annab välja Eesti Muuseumiühing, mille eesmärgiks on muuseumitöötaja ametiala väärtustamise, arendamise ja hoidmise kaudu aidata kaasa ühise kultuuripärandi säilitamisele ja muuseumide jätkusuutlikule arengule.

Eesti Muuseumiühingu algatusel sündis ka üle-eestiline muuseumikaart, mis tagab piiramatu sissepääsu enam kui 100 muuseumi ja 500 näitusele üle Eesti. Aprillis alustanud muuseumikaardil on tänaseks juba üle 8800 omaniku, kes on jõudnud viimase kuue kuu jooksul muuseumidesse enam kui 46 000 korral.