EKSPERIMENT | „Ma tegelikult ei uskunud, et see on võimalik.“ Glükoositaset tasakaalustav toitumine viis pihalt sentimeetrid
(1)„Glükoosijumalanna“ Jesse Inchauspé vere suhkrusisaldust tasakaalustavatest nippidest on ilmselt paljud kuulnud. Kas need aga ka päriselt toimivad? Tervis Plussi veebitoimetus pani nipid enda peal proovile.
Tervis Plussi veebitoimetus võttis 10 päevase eksperimendi jooksul ette raamatus „Glükoosijumalanna eluviis“ välja toodud neli lihtsat näpunäidet: hommikusöök peab olema soolane, ühele einele päevas peavad eelnema köögiviljad, 5% äädika lisamine toitudele või sellega maitsestatud vee joomine (1 spl klaasitäiele veele) ning peale ühte toidukorda peab hiljemalt pooleteise tunni jooksul end 10 minutit intensiivselt liigutama.
Kõigil neljal toimetuse liikmel olid eksperimendi jaoks omad eesmärgid, mida 10 päevaga soovisid täita. Eksperimendi lõppedes tõdeb Liina, et 10 päeva „glükoosijumalanna“ nippe jälgida polnud keeruline. „Avastasin, et tegelikult mulle väga meeldib süüa aedvilju. Tärkliserikkad kõrvalroad nagu pasta, riis, kartul ja saiatooted, võivad vabalt mu menüüs esineda poole vaiksemas koguses,“ leiab ta.
Riinal ei läinud eksperiment nii kergelt. Kuigi soovituste järgi toitumine tundus esialgu lihtne ja teretulnud muudatus tavapärases menüüs, siis ei sobinud see kokku tema praeguse elustiiliga. „Pärast kümmet päeva soolaseid hommikusööke ootasin ma nii väga oma harjumuspärast jogurt-müsli hommikusööki ja pannkoogipühapäeva. Tööpäevadel tundsin ma ka survet pidevalt kokata. See tekitas lisastressi. Andke mulle mu võiku ja kohv ning ärme tee elu keeruliseks,“ teeb ta kokkuvõtte.