Trennijärgne võtmekoht – venitamine

Venitamine pärast sportimist on oluline just seetõttu, et parandada lihaste taastumist. See, milliseid lihaseid venitada, sõltub sellest, milliseid lihaseid on parasjagu treenitud. „Kui mõni lihasrühm on varasemast treeningust valus, siis tulekski sellele rohkem tähelepanu pöörata,“ soovitab treener.

Lisaks lihaspingete vähendamisele ennetab treeningu järgne venitamine ka võimalikke vigastusi, sest aitab parandada liigeste liikuvust ja painduvust ning suurendada nende elastsust. Samuti soodustab venitamine taastumist ning parandab koguni füüsilist sooritust. „Kui lihased on pinges või jäigad, võib see piirata nende liikumisulatust ja takistada optimaalset sooritust. Kuna venitamine aitab suurendada lihtsate painduvust ja liigeste liikuvust, paraneb ka keha üldine liikumisvõime. Samuti võimaldavad paindlikud lihased suuremaid liigutusi ja paremat keha kontrolli, mis võib viia paremate treeningsooritusteni,“ selgitab Kiivikas.

Ära unusta puhata

Sageli ei pruugi hea venitamine tähendada võimalust koheselt järgmist trenni planeerida. Oluline on teha paus, et taastuda treeningstressist põhjustatud väsimusest.

Ka Kiivikas toob välja, et vähene puhkus ja oma tervisele liiga tegemine võivad lisaks spordimotivatsiooni langusele ka tõsiseid tervisekahjustusi tekitada. „Loomulikult on hea meel, kui inimesed enda tervise nimel midagi ette võtavad - seda enam, et sportida saab igal ajal ja igas kohas ning enamasti täiesti tasuta. Kuid tuleb alustada tasa ja targu ning endale liiga suure koormusega mitte liiga teha,“ sõnab treener.

Loe ka, kuidas venitamisega valu vastu võidelda ja millised on erinevad venituste tüübid.

Jaga
Kommentaarid