TERVISEUUDISED | Juustu ja jogurti söömine teeb head sellele tähtsale organile
Kaheksa aastat väldanud uuringust tuli aga välja, et küllastunud rasvhapete puhul tuleb pöörata tähelepanu pigem allikale, kust need pärinevad. Suurbritannia teadlased ei leidnud seost küllastunud rasvhapete tarbimise hulga ja suurema südamehaiguste riski vahel. Pilt aga muutus, kui vaadeldi tüüpiliste küllastunud rasvhappeid sisaldavate toitude tarvitamist. Ilmnes, et inimestel, kes said neid rasvhappeid rohkem punasest lihast ja võist, jäi suurema tõenäosusega süda haigeks. Kui küllastunud rasvhapped pärinesid aga juustust ja jogurtist, siis südamehaiguste risk hoopis vähenes.
Teadlased nendivad, et eri toitained mõjutavad üksteist viisil, mis koostoimes võivad nii suurendada kui ka vähendada teatud haiguste riski. Kuigi juust ja jogurt sisaldavad küllastunud rasvhappeid, leidub neis ka K2-vitamiini ja probiootikume. Riski mõjutab ka küllastunud rasvhapete alatüüp: näiteks on punases lihas rohkem kolesterooli mõjutavat palmitiinhapet, piimatooted sisaldavad aga südamehaiguste riski vähendavat pentadekaanhapet.
Allikas: ScienceAlert