Kas sinu menüü sisaldab piisavalt K2-vitamiini? Loe, mida peaksid teadma sellest südant ja luid kaitsvast toitainest
Suur osa inimesi pole kunagi kuulnud K2-vitamiinist. Ometi on sel täita inimese tervena püsimisel oluline roll.
K-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin, mida esineb peamiselt kahel kujul. Mõlemad, nii K1 ehk füllokinoon kui ka K2 ehk menakinoon, aitavad kaasa vere hüübimisele. Neil on aga veelgi ülesandeid ja K2-vitamiini toime erineb K1 omast sedavõrd, et osa teadlaste arvates võiks neid koguni eri toitaineteks pidada. Mida võiksid K2-vitamiini kohta teada?
1. See kaitseb südant ja veresooni. Kaltsiumi ladestumine veresoonte seintele on südamehaiguste suur riskifaktor. On tähele pandud, et inimrühmad, kes saavad toiduga rohkelt K2-vitamiini, paistavad silma tervema südame ja elastsemate veresoontega. Ka uuringud on näidanud, et K2-vitamiin vähendab veresoonte lubjastumist, samas K1 sellise toimega ei ole.
2. See hoiab luud tugevana. K2-vitamiin mängib keskset rolli kaltsiumi ainevahetuses, mis mõjutab omakorda luude tugevust. Ilma piisava K2-vitamiinita jääb kaltsium vereringesse ja põhjustab arterite lupjumist, K2 soodustab aga kaltsiumi salvestumist luudesse, aidates nii osteoporoosi eemal hoida ja vähendada luumurdude tekkimise riski. Vananedes hakkab inimese luutihedus vähenema, mistõttu on oluline püüda sellele vastu töötada. K2-vitamiinile peaks hakkama tähelepanu pöörama hiljemalt keskeas. Üks 2013. aastal tehtud uuring näitas, et just üle 40aastastel on suure tõenäosusega K2-vitamiini defitsiit.
3. Tavalise toiduga saad enamasti, kuni 90% ulatuses K1-vitamiini. Seda sisaldavad taimed, eriti rohelised lehed. K2-vitamiini sünteesib vähesel määral ka meie enda mikrobioom, kuid paraku mitte piisavalt, eriti kui soolebakterite kooslus on antibiootikumide tõttu kannatada saanud.
4. K2-vitamiini esineb loomsetes ja fermenteeritud toiduainetes. Juhuslikult toitudes ei pruugi aga vajalikku kogust kätte saada. Neil, kes ei tarbi liha- ega piimatooteid, tuleks K2-vitamiini toidulisandina võtta. Ekspertide hinnangul peaksid täiskasvanud saama seda päevas 10–45 mikrogrammi. Oluline on ka märkida, et loomse toidu K2-vitamiini-sisaldus sõltub sellest, mida loomad söövad. Seda vitamiini on palju näiteks rohumaaveiste lihas ja rohtu söövate lehmade piimas, aga teravilja söövate loomade toidus ei pruugi üldse olla. Kanamunadesse jõuab K2-vitamiin samuti sööda kaudu, kuhu seda lisatakse.
5. Põhilised K2-vitamiini allikad on looma- ja linnumaks; rasvased kalad; juust, eriti kõvad juustud; keefir, jogurt, hapukoor; kana-, veise- ja sealiha; munakollane; hapukapsas.