1. See kaitseb südant ja veresooni. Kaltsiumi ladestumine veresoonte seintele on südamehaiguste suur riskifaktor. On tähele pandud, et inimrühmad, kes saavad toiduga rohkelt K2-vitamiini, paistavad silma tervema südame ja elastsemate vere­soontega. Ka uuringud on näidanud, et K2-vitamiin vähendab veresoonte lubjastumist, samas K1 sellise toimega ei ole.

2. See hoiab luud tugevana. K2-vitamiin mängib keskset rolli kaltsiumi ainevahetuses, mis mõjutab omakorda luude tugevust. Ilma piisava K2-vitamiinita jääb kaltsium vere­ringesse ja põhjustab arterite lupjumist, K2 soodustab aga kaltsiumi salvestumist luudesse, aidates nii osteoporoosi eemal hoida ja vähendada luu­murdude tekkimise riski. Vananedes hakkab inimese luu­tihedus vähenema, mistõttu on oluline püüda sellele vastu töötada. K2-vitamiinile peaks hakkama tähelepanu pöörama hiljemalt keskeas. Üks 2013. aastal tehtud uuring näitas, et just üle 40aastastel on suure tõe­näosusega K2-vitamiini defitsiit.

3. Tavalise toiduga saad enamasti, kuni 90% ulatuses K1-vitamiini. Seda sisaldavad taimed, eriti rohelised lehed. K2-vitamiini sünteesib vähesel määral ka meie enda mikrobioom, kuid paraku mitte piisavalt, eriti kui soolebakterite kooslus on antibiootikumide tõttu kannatada saanud.

4. K2-vitamiini esineb loomsetes ja fermenteeritud toiduainetes. Juhuslikult toitudes ei pruugi aga vajalikku kogust kätte saada. Neil, kes ei tarbi liha- ega piimatooteid, tuleks K2-vitamiini toidulisandina võtta. Ekspertide hinnangul peaksid täiskasvanud saama seda päevas 10–45 mikro­grammi. Oluline on ka märkida, et loomse toidu K2-vitamiini-sisaldus sõltub sellest, mida loomad söövad. Seda vitamiini on palju näiteks rohumaaveiste lihas ja rohtu söövate lehmade piimas, aga teravilja söövate loomade toidus ei pruugi üldse olla. Kana­munadesse jõuab K2-vitamiin samuti sööda kaudu, kuhu seda lisatakse.

5. Põhilised K2-vitamiini allikad on looma- ja linnumaks; rasvased kalad; juust, eriti kõvad juustud; keefir, jogurt, hapukoor; kana-, veise- ja sealiha; munakollane; hapukapsas.

Jaga
Kommentaarid