RETSEPT | Kuuma päeva külm nauding – tomatisupp, peedisupp, kurgisupp ja eksootiline ajo blanco
Külm tomatisupp nektariiniga
Nektariinid mitte ainult ei tasakaalusta oma magususega tomati hapukust, vaid lisavad supile ka ääretult meeldiva sametise tekstuuri.
Neljale
GV, LV, V
3 hästi küpset nektariini
6 hästi küpset tomatit
1 kurk
1 väike punane tšilli
1 laimi mahl
1/2 paprikat
80–100 ml vett või tomatimahla
soola
pipart
2 sl oliiviõli
serveerimiseks kirsstomateid, nektariini ning värsket koriandrit ja rohelist sibulat
Tee tomatite nahale terava noaga väike ristike ja vala tomatid keeva veega üle. See trikk lihtsustab koorimist. Koori tomatid ja kurk. Puhasta tšilli seemnetest, kui pelgad liiga tulist maitset. Vürtsikama maitse austajad võivad seemned eemaldamata jätta. Pane kõik ained kannmikserisse ja surista ühtlaseks. Tõsta supp tunniks-paariks külmkappi maitseid koguma ja jahtuma. Enne serveerimist sega see läbi ja timmi maitset, vajadusel lisa vedelikku.
Serveeri poolitatud kirsstomatite, nektariiniviilude ja ohtra koriandriga.
Toiteväärtus ühe portsjoni kohta: energiat 79,5 kcal; rasvu 5,1 g, millest küllastunud rasvu 0,8 g; süsivesikuid 12,1 g; valke 4,7 g
Külm peedisupp
See supp on suvetunne ise. Pealegi on kõik aiasaadused just nüüd oma parimas vormis ja patt oleks neid patta panemata jätta. Õigupoolest pada see supp suurt ei vajagi, ehk ainult aedviljade keetmiseks, aga võib kasutada ka eelmisest toidukorrast järele jäänud vilju. Kel soovi, võib lisada veidi hakitud maasuitsusinki.
Neljale
GV, LV, V
2 keedetud kartulit
2 keedetud porgandit
2 keedetud peeti
3–4 redist
2 väikest kurki
2 hapukurki
2 küüslauguküünt
rohelist sibulat
koriandrit
tilli
soola
pipart
2 sl oliiviõli
1 tl valge veini äädikat
750 ml aedviljapuljongit
Pane külm puljong, üks keedetud peet ja üks küüslauguküüs kannmikserisse ja töötle, kuni saad ühtlase segu. Pane külmkappi ootele.
Haki teine peet, porgandid, kartulid, redised ja kurgid kuubikuteks. Haki maitseroheline. Ära sellega koonerda! Haki küüslauk peeneks ja sega kõik omavahel. Maitsesta soola ja pipraga ning nirista juurde veiniäädikat ja oliiviõli. Kui on aega, lase maitsetel pisut külmkapis koguneda.
Tõsta segu serveerimiskaussi ja vala peale külm peedipuljong.
Toiteväärtus ühe portsjoni kohta: energiat 234,9 kcal; rasvu 8,7 g, millest küllastunud rasvu 2,8 g; süsivesikuid 26,2 g; valke 14,4 g
Külm kurgisupp
Suvise kurgiuputuse päästja on kiire kurgisupp. Rohelise puhul on valik üsna vaba – maitset saab timmida tuju ja kapisisu järgi. Muidugi on otse peenralt tulnud hõrk rohekraam parim, mida ühe suvise supikese sisse suristada.
Kahele
GV, LV, V
500 g kurki
suur peotäis rukolat, spinatit või hernevõrseid
lahke käega basiilikut
1/2 punast paprikat
väike roheline tšilli
1 küüslauguküüs
1 avokaado
1 sidrun
soola
musta pipart veskist
oliiviõli
vett
Poolita avokaado ja eemalda kivi. Pane avokaado viljaliha kannmikserisse, lisa hakitud kurk (jäta pisut kaunistamiseks), maitseroheline, sidrunimahl, küüslauk, tšilli, sool, oliiviõli. Lisa vett. Surista ühtlaseks. Haki paprika peeneks ja sega kokku ülejäänud hakitud kurgiga. Lisa paprika ja kurgi segu supile, nirista juurde oliiviõli ja maitsesta musta pipraga.
Toiteväärtus ühe portsjoni kohta: energiat 248,2 kcal; rasvu 21,7 g, millest küllastunud rasvu 3,5 g; süsivesikuid 7,6 g; valke 6 g
Ajo blanco
Ajo blanco on populaarne Hispaania külm supp. Seda elegantset rooga kutsutakse ka valgeks gazpacho’ks. Jahutav taldrikutäis on valmistatud põhiliselt tahkest leivast ja purustatud mandlitest, oma krehvtisuse saab supp küüslaugust. Küüslauku lisagu igaüks just oma maitse-eelistuste järgi. Serveerimisel võib peale viinamarjade supile sättida ka viilutatud õunu või melonit.
Neljale
LV, V
100 g mandlilaaste
100 g tahket sepikut või hapusaia
1 tl valge veini äädikat või õunaäädikat
soola
3 küüslauguküünt
80 ml külmpressitud oliiviõli
400 ml jääkülma vett
kobar viinamarju
Pane mandlilaastud potti ja vala vett peale. Lase keema tõusta ja kurna, jahuta külma vee all. Pane sai viieks minutiks vette ligunema. Tõsta mandlilaastud ja leotatud sai (eemalda koorik) kannmikserisse või purusta ühtlaseks saumikseriga. Lisa äädikas, sool ja küüslauk. Töötle edasi ja lisa niristades oliiviõli. Kõige lõpuks vala juurde jääkülm vesi – seda lisades timmi supi paksus endale meelepäraseks.
Serveerimisel tõsta supi sisse poolitatud viinamarju, nirista peale oliiviõli ja jahvata veskist paar keerdu musta pipart.
Toiteväärtus ühe portsjoni kohta: energiat 432,3 kcal; rasvu 35 g, millest küllastunud rasvu 4,1 g; süsivesikuid 22,3 g; valke 8,3 g