Oled pärastlõunati uimane ja loid? Nii saad energiamõõnast üle
Pärastlõunasel ajal saab tihti justkui jaks otsa: uni tikub peale, mõte on aeglane, enesetunne loid. Seda võib põhjustada istuv töö, vähene liikumine, vitamiinipuudus, stress, napp ööuni või vahele jäänud hommikusöök – nimekiri on pikk! Kohv ja šokolaad võivad korraks küll turgutada, kuid nende mõju on lühiajaline. Parem ja tervislikum on peletada pärastlõunast väsimust toitainerikaste vahepalade või lausa väikese einega, mille valmistamine ei võta liigselt aega. Nõnda saad hetkelisest energiamõõnast kergesti üle, samal ajal kehale head ja paremat pakkudes.

Kaerahelvestega kausismuuti
ühele
Kaerahelbed pakuvad kuhjaga aeglaselt imenduvaid süsivesikuid, sealhulgas kiudaineid. Need tagavad ühtlase energianivoo ja tegutsemisjaksu pikaks ajaks. Väsides tekib isu millegi magusa järele. Rafineeritud suhkru asemel tuleb appi banaan, mis rahuldab magusaisu tervislikul moel, pakkudes lisaks kiudaineid, B-rühma vitamiine ja kaaliumi.
1 banaan
50 g külmutatud musti sõstraid
50 g külmutatud mangot
2 sl kaerahelbeid
1 dl meelepärast piima (kaera- soja-, lehma- vm)
krõbedaks lisandiks 2 sl kaerahelbeid, 1 sl maheda maitsega õli, 1 sl mett
kaunistuseks musti sõstraid ja mangotükke
Krõbedaks lisandiks prae esmalt õlis minuti jagu 2 sl kaerahelbeid, lisa mesi ja kuumuta segades veel minutike, kuni helbed on kuldsed. Vala pannilt taldrikule jahtuma, kus kaerahelbed muutuvad veelgi krõbedamaks.
Tõsta banaan, sõstrad, mango ja kaerahelbed koos piimaga kannmikserisse ja töötle ühtlaseks paksuks smuutiks. Tõsta kaussi. Kaunista kausitäis krõbedate kaerahelveste, mustade sõstarde ja mangotükkidega.
Toiteväärtus ühe portsjoni kohta: energiat 403 kcal; rasvu 13 g, millest küllastunud rasvu 1 g; süsivesikuid 66 g; valke 9 g

Apelsinisalat datlite ja piparmündiga
ühele
GV
Juba apelsini värv ja aroom on nii värskendavad, et vaid mõte sellest päikeseviljast toob naeratuse näole. Lõika C-vitamiinist pakatav apelsin mahlasteks segmentideks, lisa energiarikkaid datleid ja värskendavat piparmünti ning väsimus kaob võluväel!
1 apelsin
3 pehmet datlit
1 sl piparmündilehti
2 sl Kreeka jogurtit
Eemalda apelsinilt mõlemad otsad. Aseta vili püsti enda ette lõikelauale ja libista noaga ülalt alla mööda apelsini koorealust, eemaldades ka valge osa. Nüüd tee sisselõiked segmente eraldavate kestade mõlemale küljele ja eemalda kestad. Tõsta segmendid koos välja nõrgunud mahlaga taldrikule või kaussi. Kui datlites on kivi, eemalda see. Lõika datlid pikuti sektoriteks. Lisa apelsini seltsi. Haki piparmündilehed ja puista salatile. Kõrvale sobib suurepäraselt Kreeka jogurt.
Toiteväärtus ühe portsjoni kohta: energiat 125 kcal; rasvu 4 g, millest küllastunud rasvu 2,7 g; süsivesikuid 20 g; valke 3,4 g

Kiire maitserikas kanasupp
neljale
GV, LV
See, et soe kanasupp turgutab, soojendab ja annab energiat, pole mingi saladus. Selle kausitäie teevad eriliseks ingver, küüslauk ja tšilli. Maitsev supp valmib vaid 15 minutiga, kuid annab jaksu terveks õhtupoolikuks.
400 g broilerifileed
paarisentimeetrine jupp ingverit
2 küüslauguküünt
8 dl kanapuljongit
1 porgand
50 g külmutatud herneid
veerand kuni pool tšillikauna
1,5 sl sojakastet
poole laimi mahl
paar rohelise sibula vart
Lõika broilerifilee ribadeks. Haki ingver ja küüslauk üsna peeneks. Ribasta porgand. Viiluta tšilli. Kuumuta potis puljong keema. Keera kuumus madalaks. Lisa broilerifilee tükid, ingver ja küüslauk. Keeda umbes viis minutit. Keetmisel tekib vahtu, eemalda see vahukulbiga. Lisa supi sisse porgandiribad, külmutatud herned ja tšilliviilud. Keeda veel paar minutit, kuni köögiviljad on pehmed, kuid mitte veel lödid. Maitsesta supp sojakastme ja laimimahlaga. Serveerides puista supile hakitud rohelist sibulat.
Toiteväärtus ühe portsjoni kohta: energiat 125 kcal; rasvu 1,3 g, millest küllastunud rasvu 0,3 g; süsivesikuid 4 g; valke 25 g

Täistera-röstsai spinati, lõhe ja keedumunaga
kahele
LV
Pigem idee kui retsept, kuid ka vana hea lõhevõiku vajab aeg-ajalt meeldetuletamist! Kiudainerikast täisterasaia ja valgurohkeid mune ning lõhet täiendab värskuse ja vitamiinidega spinat.
2 muna
2 täistera-röstsaia
peotäis noori spinatilehti
100 g graavilõhet viiludena
musta pipart
Keeda munad. Rösti saiad. Tõsta saiadele spinatilehti, neile laota kala. Lõika muna viiludeks ja tõsta kõige peale. Raputa üle veidikese musta pipraga.
Toiteväärtus ühe saia kohta: energiat 253 kcal; rasvu 13,3 g, millest küllastunud rasvu 3 g; süsivesikuid 14 g; valke 20 g