1. Stress ja ärevus. Kui me oleme pinges, siis vallandub kehas adrenaliin, mis suurendab vereringet ja tõstab kehatemperatuuri, mistõttu kogeme kuumahoogu. Kui sul on stressist tingitud kuumahoog, siis leia jahedam koht, kasuta rahunemiseks hingamistehnikaid või mediteeri. Kui sa ise enda rahustamisega hakkama ei saa, siis pea nõu oma arstiga, kes oskab soovitada muid võtteid.

2. Kilpnäärme ületalitlus. Kui kilpnääre toodab liiga palju hormooni nimega türoksiin, siis mõjub see keha ainevahetusele. Põhimõtteliselt tähendab see seda, et keha on justkui pidevas trennitegemise seisundis, mis mõjutab kehatemperatuuri ning kuumahood on sel juhul tavaline nähe. Kilpnäärme ületalitluse puhul tekivad muudki sümptomid, nagu südamepekslemine, närvilisus, unehäired, kõhulahtisus, juuste väljalangemine, käte värisemine, kaalulangus, menstruaaltsükli häired jms.

3. Magneesiumipuudus. Magneesium aitab kaasa vererõhu regulatsioonile ja kui magneesiumi on organismis vähe, siis ei suuda keha vererõhku korralikult kontrollida ja see põhjustab kuumahoogusid. Isupuudus, iiveldus, väsimus ja nõrkus on teised magneesiumipuuduse sümptomid. Magneesiumipuuduse kohta saad lähemalt lugeda siit.

4. Toidutalumatus. Vürtsikad toidud on teada-tuntud kuumahoogude põhjustajad, sest sisaldavad ainet nimega kapsaitsiin, mis laiendab nahalähedasi veresooni ning tekib kuumatunne. Ühtpidi on kapsaitsiin organismile kasulik, ent kui kuumahood sind häirivad, siis tasuks vürtsistest toitudest loobuda. Kapsaitsiini kasulikkuse kohta saad lugeda siit. Kui sa aga ei söö vürtsikaid toite ning kahtlustad, et mõni muu toit võib olla kuumahoogude taga, siis tasub oma toidumenüü üles kirjutada ning arstiga nõu pidada.

5. Alkohol. Alkohoolsed joogid, eriti fermenteeritud (nt õlu) sisaldavad aineid nagu türamiin või histamiin, mis põhjustavad veresoonte laienemist, mille tagajärjeks võivad olla kuumahood. Ka punane vein sisaldab aineid, mis panevad näo punetama ning tekib kuumatunne.

6. Munasarjade talitlushäired enne 40ndat eluaastat. Kui östrogeenide tootlikkus langeb varases eas, siis võidakse kogeda sarnaseid sümptomeid perimenopausiga. Munasarjade seisu saab kontrollida hormoontestidega.

7. Ravimid. Teatud antidepressandid, mis suurendavad serotoniinitaset hüpotalaamuses - koht ajus, mis reguleerib vererõhku - võivad põhjustada kuumatunnet. Kui kahtlustad, et kuumahoogude taga on ravimid, siis pea arstiga nõu ravimite vahetamiseks.

8. Kõikuv veresuhkrutase. Liiga kõrge veresuhkur mõjub südame- ja veresoonkonnale ning võib põhjustada kuumahoogusid. See mõjutab ka närvilõpmete juures asuvaid higinäärmeid nii, et sa higistad rohkem. Liiga madal veresuhkur aga vallandab adrenaliini, mis omakorda põhjustab samuti kuumahoogusid, nii et on hästi oluline hoida veresuhkur normis, sest mõlemad äärmused on kuumahoogude taga.

9. Ülekaal. Rasvununa on mõjutatud meie hormonaalsüsteem, mis valesti talitledes võib põhjustada kuumatunnet, samuti tekivad muud tervisehädad, mis omakorda viivad samuti kuumahoogudeni. Nii nagu eespool kirjeldasime, on kuumahoogude taga ka kõikuv veresuhkrutase ja normist hälbiv vererõhk. Kui hoiad kaalu normis, hoiad ära õige mitu tervisehäda, mis kuumahoogusid põhjustavad.

Allikas: Huffington Post

Jaga
Kommentaarid