Teeme selgeks: millest tekib meeletu magusaisu ja kuidas seda vältida
Miks on kaalu langetamine nii raske ja kalorivaesed dieedid ei mõju? Miks kaotatud kilod tihti tagasi tulevad? Selleks tuleb mõista kuidas toimivad kehas isu ja toitumist reguleerivad hormoonid ning pöörata need enda kasuks. Toitumisterapeut Annely Soots seletab kehas toimuva lahti.
Meie söömiskäitumise peamine mõjutaja on aju serotoniinitase. Serotoniini toodetakse toidust saadavast aminohappest trüptofaanist. Teaduskatsetes on kindlaks tehtud, et kui trüptofaan loomade menüüst eemaldada, suureneb nende söögiisu märkimisväärselt ja tagajärjeks on ohjeldamatu süsivesikute tarbimine. Madal serotoniinitase tekitab vastupandamatu isu ja erilise iha magusa järele. Söömistungi seostatakse paljude hormoonidega, eriti olulised on aga leptiin ja greliin. Mida teha, et ei tekiks ohjeldamatuid magusaisusid ja söömasööste loe artiklist.