Mis juhtub, kui jätad oma toidulaualt välja süsivesikud või rasvad?
Tervislik kaalujälgimine tähendab seda, et saame toiduga kätte nii valgud, rasvad, süsivesikud kui ka vitamiinid ja mineraalained. Tähtsad on ka taimedes leiduvad fütotoitained. Enamik kaalulangetusdieete välistab mõne toitaine või vähendab liialt selle kogust. Ent kas see on siis enam tervislik?

Toitumisnõustajad kinnitavad kui ühest suust, et mis tahes kaalujälgimiskava alusel me kaalu langetada ka ei ürita, ei pea me kohe kindlasti kartma ei süsivesikuid ega rasvu. “Tuleb lihtsalt teha õiged valikud. Süsivesikud on ju aju peamine kütus. Kui me need menüüst välja jätame, oleme peagi väsinud ja loiud, pea on mõtetest tühi ja jaksu pole,” põhjendab Sidrunmeliss OÜ toitumisterapeut Hiie Järva. “Samuti on head rasvad meile ülivajalikud. Neidki kasutab keha energiaallikana, aga ka selleks, et rakumembraanid oleksid terved, et aju töötaks hästi ja keha saaks võidelda põletikuga,” täiendab ta.
Peaksime vaatama, et sööksime võimalikult “elus” toitu. Kaalu langetada soovijal tasub Järva sõnul suuremat rõhku panna salatitele ja muudele taimsetele roogadele – värsked ja aurutatud köögiviljad, taimsed võileivamäärded jms. “Mida rohkem keha saab köögiviljadest ja puuviljadest kiudaineid, seda paremini seedemehhanism töötab ja seda edukamalt kaal langeb. Kaalulangetaja sõbrad on kiudainerikkad täisteratooted – näiteks täisterariis, -pasta ja -rukkileib –, aga ka lisatud suhkruta tooted – maitsestamata ja magustamata jogurtid, keefirijoogid,” loetleb Järva.