Milline pähkel on hea ajule, milline aitab vähki ennetada ja milline kolesterooli vähendada?
(18)Kas teadsid, kui palju head sisaldavad pähklid? Neisse on peidetud sinu südame ja ka teiste organite tervis. Lisaks kaitsevad pähklid mitmete tõsiste haiguste eest. Tee lähemat tutvust nende imeliste loodusviljadega.
Teeme selgeks, mida eri sorti pähklid sisaldavad, miks nad on tervisele kasulik ja kuidas neid toidu tegemisel kasutada.
Metspähkel
Sarapuu vili metspähkel sarnaneb kujult hernega, maitseb mahedalt ning paistab silma vaserohkuse poolest. Metspähkel on tuntud ka sarapuupähklina.
Mida sisaldab?
Sarapuupähklis leidub mitmeid B-rühma vitamiine, rohkesti E-vitamiini, valke ja mineraalaineid. Pähkli rasvasisaldus on üle 50%, enamiku sellest moodustavad monoküllastumata rasvhapped.
Miks on kasulik?
Energiaküllane metspähkel aitab moodustada hemoglobiini, langetada kolesteroolitaset ning teha kahjutuks vabu radikaale. 100 grammi pähkleid annab 89% soovitatavast päevasest E-vitamiini kogusest. Aminohappelise koostise poolest on selle pähkli valgud eriti tähtsad taimetoitlastele.
Hea teada!
> Metspähklid sobivad hästi köögivilja- ja teraviljaroogadesse.
> Pähklitest pressitud õli on hinnatud nii kulinaarias kui ka kosmeetikas.
> Sarapuupähkleid tasub vältida lastel, kellel lisaks pähkliallergiale on ka astma.