PANEME RITTA TOIDUÕLID! Milline õli on tervisele kõige kasulikum ja mille tarvitamist tuleks piirata?
(2)1. OLIIVIÕLI
Tegu on Vahemere maade köögi lahutamatu osaga. Oliiviõli saadakse õlipuu viljadest ning lisaks toiduvalmistamisele on see hinnatud ka ilutööstuses.
Mida sisaldab?
75% õlist moodustavad monoküllastumata rasvhapped, 13% küllastunud rasvhapped, 10% oomega-6-rasvhapped ning 1–2% oomega-3-rasvhapped.
Miks on kasulik?
Oleiinhape pakub kaitset südame-veresoonkonnahaiguste eest, oomega-3-rasvhapped aga alandavad halva kolesterooli (LDL) ning tõstavad hea kolesterooli (HDL) taset.
Boonus!
* Oliiviõli võib kasutada näo- või kehakreemi asemel, kuna see on rikas vitamiinide, antioksüdantide ja mineraalainete poolest. Õli pehmendab ja niisutab nahka ning silub väikesi kortsukesi. Samuti võib seda tarvitada meigieemaldusvahendina.
* Filmidiiva Sophia Loren on öelnud, et tema ilu saladus on oliiviõlivann. Lisa viis supilusikatäit oliiviõli vanniveele ning tunned pärast pesu, kuidas nahk on pehmem ja siledam.
* Oliiviõli on hea ka juustele. Valmista mask ühest munarebust, kahest supilusikatäiest oliiviõlist ja supilusikatäiest sidrunimahlast. Kanna mask juustele ning hoia seda 15 minutit peas. Seejärel pese kiharad šampooni ja palsamiga.
* Oliiviõli hoiab südame ja vaimu noorena, aidates vältida südamehaigusi, astmat ja artriiti.
* Imelihtsaks salatikastmeks sega oliiviõli sidrunimahla ja soolaga. Voilá!
Rapsiõli pressitakse rapsiseemnetest.
Mida sisaldab?
57% oleiinhapet, 26% oomega-6-rasvhappeid, 10–12% oomega-3-rasvhappeid, 5% küllastunud rasvhappeid ning E- ja K-vitamiini.
Miks on kasulik?
Sobib praadimiseks. Üldjuhul on õli müügil rafineeritud kujul ning sisaldab transrasvhappeid, seega on mõistlik seda tarbida piiratud koguses. Võimalusel eelista külmpressitud varianti.
Boonus!
* Rapsiõlist saad valmistada maitsvat pestot. Blenderda õli basiiliku, küüslaugu, seeder- või piiniamänniseemnete, parmesani, näpuotsatäie soola ja sidrunimahlaga ühtlaseks seguks ning kasuta seda pastades, kana- ja kalaroogades või saiakattena. Säilita pestot külmas, väikeses klaaspurgis. Jälgi, et pesto pind oleks õlikihiga kaetud.