Kui võtta üks tavalise suurusega dattel, sisaldab see 20 kilokalorit, 0,03 grammi rasvu, 5,33 grammi süsivesikuid, 0,6 kiudaineid, 4,5 grammi suhkrut, 0,17 grammi proteiini, 0,012 milligrammi B6-vitamiini, 0,07 milligrammi rauda, 3 milligrammi magneesiumit ja 47 milligrammi kaaliumit.

Miks datlite söömine sulle hea on?

1. Datlid sisaldavad rohkelt polüfenoole. Need on antioksüdandid, mis kaitsevad keha põletikuliste protsesside eest. Datlites sisaldub oluliselt rohkem polüfenoole kui enamikes puu- ja juurviljades.

2. Datlid on hea alternatiiv maiustustele, mis sisaldavad tühje kaloreid. Datlid rahuldavad inimese magusaisu, ent samas turgutavad keha kasulike toitainetega.

3. Datlid on kiudaineterikkad. Kõigest veerand tassitäit datleid annab inimese kehale 12% päevas vajaminevatest kiudainetest. Kiudained pikendavad ka täiskõhutunnet.

4. Datlites on palju kaaliumit, mis on elektrolüüt, mida vajab keha heaks terviseks. Kaalium aitab kaasa lihaste ja proteiini tekkele organismis.

5. Datlid on hea alternatiiv suhkrule, kui küpsetad.

Millele peaksid veel mõtlema?

Datlites on märkimisväärselt suhkrut. Inimesed, kes peavad hoidma kontrolli all oma veresuhkru taseme — näiteks diabeetikud —, võiksid tarbida datleid pigem vähe. Kui sööd datleid mõõdukas koguses, on kehaga kõik korras.

Uuringu kohasel ei tõsta datlite söömine inimese veresuhkrutaset märkimisväärselt, kui see-eest võiks datleid ikkagi mõõdukalt süüa.

Kuidas datleid süüa?

Võid süüa neid värskelt, aga ka kuivatatult. Umbes nagu on viinamarjade või rosinatega. Mõned inimesed lisavad datleid näiteks mõne muu toidu sisse, et maitset tugevdada.

Datlite söömiseks on erinevaid võimalusi. Võid valmistada täidetud datleid ehk lisada datli sisse pähkleid, toorjuustu või midagi muud head. Samas võid datleid lõigata tükkides ja lisada neid salatisse. Kui sulle meeldivad smuutid, siis magususe andmiseks võid lisada datleid smuutisse. Datlid sobivad suurepäraselt ka igasugustesse pajaroogadesse. Kui soovid teha endale päevaks midagi näksida kooli või tööle kaasa, võid valmistada müslibatoone ja lisada datleid sinna.

Kui ostad poest datleid, jälgi, et need oleksid läikivad ja terved. Värskeid datleid saad õhuvabas pakendis ja külmikus hoida mitu kuud. Kuivatatud datlid säilivad külmikus ja õhuvabas pakendis aga ligi aasta. Kui külmutad datlid ära, säilivad need aastaid.

Kui datlitel on hapukas lõhn, need on liiga kõvad või pinnal on kristalliseerunud suhkur, jäta need söömata.

Allikas: medicalnewstoday.com

LOE LISAKS: