Kas oliiviõli sobib toidu praadimiseks? Selgitus, millised terviseriskid kaasnevad toidurasvade kuumutamisega
(14)Oliiviõli peetakse üheks tervislikumaks toidurasvaks ja see kiitus ei ole asjata. Oliiviõli on kasulik, sest sisaldab rikkalikult häid monoküllastumata rasvhappeid ja antioksüdante, mis meie tervist toetavad. Samuti on see kuldne nektar olulisel kohal Vahemere dieedis, mida seostatakse parema südametervise ja pikaealisusega. Kui oliiviõli kasutamine maitsva salatikastmena on täiesti loomulik, siis oliiviõliga praadimine tekitab rohkem küsimusi. Teeme selgeks, kas oliiviõli sobib kuumutamiseks.

Praadimine on toiduvalmistamisviis, mille käigus kuuma õlisse asetatud toit omandab krõbeda ja kuldse pealispinna, jättes sisu mahlaseks ja pehmeks. Selle protsessi tingivad suhkrute karamellistumine ja valkude denatureerumine, mis annavad toidule meeldiva maitse ja tekstuuri. Hoolimata heast maitsest ei peeta praadimist tervislikuks toiduvalmistusviisiks ning igapäevaselt võiks sellele eelistada toidu aurutamist ja keetmist, aga ka ahjus küpsetamist.
Toidu praadimine ei ole tervislik mitmel põhjusel, kuid peamine probleem on oht, et toidu kuumutamine kõrgel temperatuuril võib muuta selle koostist ja tekitada tervisele kahjulikke ühendeid, nagu aldehüüdid, polütsüklilised aromaatsed süsivesikud (PAH) ja akrüülamiid. Neid ühendeid seostatakse näiteks põletike, rakkude oksüdatiivse stressi ja isegi teatud tüüpi vähkkasvajatega.
Kas oliiviõli sobib toidu praadimiseks? Mida on oluline kõikide toidurasvade puhul tähele panna? Nendele küsimustele saad vastused artiklist.