Tervise Arengu Instituudi teadur Tagli Pitsi selgitab, et tegelikult on mesi kuulunud suhkru ja maiustustega samasse toidurühma juba alates 2004. aastast, mil soovitused esimest korda avaldati. Siiski ei tähenda see, et mesi oleks halb toiduaine. „Ühtegi toitu ei peaks nimetama heaks, halvaks, kahjulikuks, tervislikuks, ebatervislikuks. Tervislik või ebatervislik saab olla kogu inimese toiduvalik tervikuna. Küll aga on toite, mille tarbimine ei ole organismi füsioloogilistest vajadustest lähtuvalt vajalik,“ selgitab ta.

Sellised toidud, kaasa arvatud mesi, kuuluvad uuenenud soovitustes uue nimetusega toidurühma „Maiustused, näksid ja muud organismile ebavajalikud toidud“. Ei saa öelda, et neid toite süüa ei või, aga neid ei ole organismile vaja, mis tähendab, et nende tarbimist võiks piirata.

Millest koosneb mesi?

  • Suhkrud: umbes 80%

    Fruktoos: 38%

    Glükoos: 31%

    Sahharoos ja muud suhkrud: 11%

  • Vesi: umbes 17%

  • Muud komponendid (ensüümid, aminohapped, orgaanilised happed, vitamiinid ja mineraalid): umbes 3%

Allikas: Eesti Kutseliste Mesinike Ühing ja Eesti Mesinike Liit

Mesi koosneb peamiselt lihtsuhkrutest glükoosist ja fruktoosist. See tähendab, et mesi annab küll energiat, kuid ei varusta organismi toimimiseks vajalike toitainetega. Mee määratlemine uue mõiste alla „vabad suhkrud“ tuleneb Euroopa toiduohutusameti (EFSA) määratlusest. Vabade suhkrute alla kuuluvad ka mahlades, mahlakontsentraatides ja siirupites leiduvad suhkrud ning kõik lisatud suhkrud. Ka EFSA soovitab hoida vabade suhkrute tarbimise nii väikesena kui võimalik.

Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu esimees Mario Kalvet ei nõustu väitega, et mee 3% bioaktiivsete ühendite sisaldus on väheoluline. „See kontsentratsioon on täiesti piisav, et mesi avaldaks märkimisväärset mõju tervisele, olgu selleks antibakteriaalsed omadused, põletikuvastane toime või immuunsüsteemi tugi. Väike kogus ei tähenda väikest mõju!“

Mesi kuumas joogis

Teadusuuringud on näidanud, et mesi ei kaota oma kasulikke omadusi kuumas vees. Kui mett lisatakse teele temperatuuril alla 50 kraadi, säilib selle tervist toetav mõju täielikult. „Teevesi jahtub 50 kraadini umbes 12 minutiga. Inimene ei ole suuteline jooma nii kuuma teed,“ leiab Kalvet. Mee kasulikud ensüümid hakkavad lagunema alles üle 60 kraadi pikaajalisel kuumutamisel. Lühiajaline kokkupuude soojusega ei hävita mee antibakteriaalseid omadusi, ka mee bioaktiivsed komponendid flavonoidid ja polüfenoolid säilivad soojuses.

„Parim viis mett nautida on võtta see tasakaalustatud toitumise osaks,“ soovitab mesinik tarbida mett mõõdukas koguses lisades seda teele, jogurtile või hommikusöögile. „Nagu iga toiduaine puhul, on võtmetähtsusega tasakaal ja teadlikkus.“