Parem seedimine ja tervislik kehakaal: kiudained on tervisele hädavajalikud. Praktilised soovitused, kuidas neid rohkem süüa
(10)Kiudained on meie tervisele hädavajalikud, kuid paljud meist ei tarbi neid piisavas koguses. Kas teadsid, et lisaks seedimise soodustamisele aitavad kiudained vähendada ka südamehaiguste, insuldi, II tüüpi diabeedi ja käärsoolevähi riski? Siin on praktilised soovitused, kuidas rohkem kiudaineid tarbida.
Tänapäeval on söömine muutunud keeruliseks, sest toidupoodide riiulid on lookas kraamist, mida müüakse küll toidu nime all, kuid mis meie tervist tegelikult ei toeta. Kipume tarbima ülitöödeldud toite ja liialdama soola, suhkru ja rasvaga. Halbade asjade külluse kõrval sööme häid ja kasulikke asju liiga vähe, näiteks kiudaineid. 2022. aastal avaldatud uuringust selgus, et tarbime liiga vähe täisteratooteid. See on murekoht, sest täisteratooted on meile kasulikud, sisaldades rikkalikult B-vitamiine, foolhapet, oomega-3 rasvhappeid, taimseid valke, antioksüdante ja mikrotoitaineid. Lisaks on täisteratooted üheks kiudainete peamiseks allikaks.
Kuigi kiudaineid saadab kohati ebaõiglane maine, justkui oleksid need maitsetud, igavad ja puhitustundes süüdi, on kiudained meie tervisele vajalikud, sest suurendavad toidukördi mahtu, soodustades nii täiskõhutunnet, aitavad ennetada kõhukinnisust, aeglustavad veresuhkru tõusu, kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles, soodustavad kolesterooli väljutamist organismist ja aitavad kaasa tervisliku kehakaalu säilitamisele.
Minimaalne päevane soovituslik kiudainete kogus naisele on 25 g ja mehele 35 g, kuid pigem võiks kiudaineid alati rohkem süüa. Ekspertide sõnul tasub kiudainete tarbimist suurendada tasapisi, et vältida kõrvalmõjusid, nagu ebamugavustunne, puhitus ja gaasid. Samuti on oluline juua piisavalt vett, sest kiudained tõmbavad vett soolestikku. Kiudainete tarbimise suurendamise osas tuleks arstiga konsulteerida, kui põed mõnda soolestikuhaigust.