Tervise toetamiseks on tark süüa vähem ülitöödeldud toite. Millised tooted esimesena menüüst välja jätta?
(6)Üha rohkem teadusuuringuid seostab ülitöödeldud toidu liigset tarbimist tervisemuredega, näiteks südame- ja veresoonkonnahaiguste ning teist tüüpi diabeediga. Selliste toitude hulka menüüs vähendada on hea mõte. Kindlasti tekib nüüd küsimus, et mis üldse on ülitöödeldud toit? Peaaegu kogu toit on mingil määral töödeldud. Kui kasutad kodus kokates jahu ja õli, on need mõlemad läbinud teatud töötlusprotsessid. Ent ülitöödeldud toit sisaldab tööstuslikke aineid, mida tavainimene oma köögis naljalt ei kasuta.
Ülitöödeldud toidud on oma algse vormiga võrreldes läbinud hulga muudatusi ja töötlemist. Tavaliselt sisaldavad sellised toidud suures koguses lisaaineid, nagu säilitusained, kunstlikud värvained, maitsetugevdajad, magusained ja muud lisandid. Sellised toidud on sageli kiiresti valmistatavad või kohe söömiseks valmis, kuid nende toiteväärtus võib olla väike, sest esialgsest toorainest pole just palju järele jäänud. Selliste toodete hulka kuuluvad näiteks maiustused, erinevad snäkid, jäätis, šokolaad, küpsised, koogid, kondiitritooted, vorstid, burgerid, külmutatud pitsad, pakendatud pirukad, vorstikesed, nagitsad. Ent töödeldud ja ülitöödeldud toidul tuleb vahet teha.