TAI usub, et tervist toetav toitumine ei pea olema piirav ega tähenda oma lemmiktoitudest loobumist. Oluline on toidu kogused ja söömise sagedus – teisisõnu õiged proportsioonid viite põhitoidugruppi kuuluvatest toitudest. Näiteks võivad ka populaarsemad toidud nagu pitsa või pasta, olla osa tervist toetavast menüüst, kui neid kombineerida paraja koguse maitsvalt valmistatud köögiviljade ja valgurikaste toitudega.

Taldrikureegli põhimõtted on lihtsasti järgitavad:

  • Vähemalt pool taldrikust peaks moodustama köögiviljad

  • Veerand taldrikust võiks olla valgurikas toit

  • Viimane veerand taldrikust võiks kuuluda lisanditele, nagu kartul, täisterariis, -pasta (lisandiks sobivad ka köögiviljad)

„Saame üheskoos järele uurida, kuidas tuua oma igapäevastesse toiduvalikutesse rohkem tasakaalu ja mitmekesisust ning selleläbi ka tervislikkust. Need on teadmised ja harjumused, mille kohaselt käitudes ja toitudes poleks meil vaja võibolla otseselt millestki loobuda, vaid vastupidi – omandatud teadmisi kasutades saame muuta meie lemmiktoidud tervist toetavateks valikuteks,“ selgitas Janne Lauk

Oma lemmiktoidu saad kirja panna küsitluslehel, mis on avatud kuni 2025. aasta jaanuari lõpuni. Seejärel valitakse välja inimeste poolt enim nimetatud toidud, mis seatakse professionaalse koka ja TAI toitumise ja liikumise osakonna spetsialistide poolt taldrikureeglile vastavateks, et nende näidete varal tutvustada ja kinnistada tasakaalustatud ja mitmekesise toitumise põhimõtteid ja julgustada inimesi oma lemmiktoite täiendama selliselt, et need taldrikureeglile vastaksid.

Lisainfot taldrikureegli ja tervisliku toitumise kohta leiate TAI veebilehelt toitumine.ee