OSALE | Mis on sinu lemmiktoit? TAI uurib eestlaste lemmiktoite, et koostada soovitused, kuidas neid süües tervisekasu suurendada
Tervise Arengu Instituut (TAI) soovib välja selgitada, mis on eestlaste lemmiktoit. Pane siia kirja see toit, mida kõige meelsamini sööd. Olgu see mõni supp, praad, toekas salat või midagi muud. TAI võtab inimeste lemmiktoidud aluseks, et selgitada mitmekesise ja tasakaalustatud toitumise põhimõtteid, näidates, kuidas paigutada oma lemmikroad taldrikule nii, et need oleks maksimaalselt tervist toetavad, aga samal ajal ei peaks maitses mööndusi tegema.
Hea tervise säilitamiseks on oluline süüa mitmekesiselt ja tasakaalustatult - et organism saaks vajalikus koguses kätte kõik toitained: valgud, rasvad, süsivesikud, vee, vitamiinid ja mineraalained. „Sellegipoolest arvatakse tihti ekslikult, et tervist toetav toit on maitsetu ja igav või et tasakaalustatud toitumine on keeruline ja kallis. Soovime selle üleskutsega need müüdid kummutada ja näidata, et meie kõigi lemmikroogi on võimalik süüa nii, et need toetavad ka meie tervist,“ selgitas TAI toitumise valdkonna juht Janne Lauk.
TAI usub, et tervist toetav toitumine ei pea olema piirav ega tähenda oma lemmiktoitudest loobumist. Oluline on toidu kogused ja söömise sagedus – teisisõnu õiged proportsioonid viite põhitoidugruppi kuuluvatest toitudest. Näiteks võivad ka populaarsemad toidud nagu pitsa või pasta, olla osa tervist toetavast menüüst, kui neid kombineerida paraja koguse maitsvalt valmistatud köögiviljade ja valgurikaste toitudega.
Taldrikureegli põhimõtted on lihtsasti järgitavad:
Vähemalt pool taldrikust peaks moodustama köögiviljad
Veerand taldrikust võiks olla valgurikas toit
Viimane veerand taldrikust võiks kuuluda lisanditele, nagu kartul, täisterariis, -pasta (lisandiks sobivad ka köögiviljad)
„Saame üheskoos järele uurida, kuidas tuua oma igapäevastesse toiduvalikutesse rohkem tasakaalu ja mitmekesisust ning selleläbi ka tervislikkust. Need on teadmised ja harjumused, mille kohaselt käitudes ja toitudes poleks meil vaja võibolla otseselt millestki loobuda, vaid vastupidi – omandatud teadmisi kasutades saame muuta meie lemmiktoidud tervist toetavateks valikuteks,“ selgitas Janne Lauk
Oma lemmiktoidu saad kirja panna küsitluslehel, mis on avatud kuni 2025. aasta jaanuari lõpuni. Seejärel valitakse välja inimeste poolt enim nimetatud toidud, mis seatakse professionaalse koka ja TAI toitumise ja liikumise osakonna spetsialistide poolt taldrikureeglile vastavateks, et nende näidete varal tutvustada ja kinnistada tasakaalustatud ja mitmekesise toitumise põhimõtteid ja julgustada inimesi oma lemmiktoite täiendama selliselt, et need taldrikureeglile vastaksid.
Lisainfot taldrikureegli ja tervisliku toitumise kohta leiate TAI veebilehelt toitumine.ee