TERVISEUUDIS | Maksa rasvumise vähendamisel võib tuge olla armastatud puuvilja söömisest
(1)Teadlased võtsid eesmärgiks uurida, kas nii väike toitumismuudatus nagu ühe puuvilja igapäevane menüüsse lisamine võiks maksa tervist märgatavalt parandada. Tulemused üllatasid positiivselt.
Värskest uuringust selgus, et just apelsinide söömine võib maksa rasvumist vähendada. Uuringusse kaasati 62 meest ja naist vanuses 30–65, kellel juba oli diagnoositud metaboolse düsfunktsiooniga seotud steatoos ehk rasvmaks, ning nad jaotati juhuslikult kahte rühma. Üks grupp tarbis nelja nädala jooksul iga päev 400 g apelsine ja teine grupp sõi mittetsitruselisi puuvilju.
Tulemused olid muljetavaldavad. Pärast kõigest nelja nädala möödumist vähenes apelsine söönud rühma osalejate maksa rasvasisaldus märkimisväärselt. Kui uuringu alguses oli steatoos kõigil osalejatel, siis nelja nädala pärast oli maksa liigrasvasus apelsine söönud grupis vähenenud 70,9%, võrreldes mittetsitruselisi puuvilju söönud kontrollgrupiga, kus see ei vähenenud üldse Veelgi enam, 29% apelsinide sööjatest vabanes täielikult maksa liigsest rasvasisaldusest, hoolimata sellest, et nende kehakaal ei muutunud. Samuti langes oluliselt GGT (gammaglutamüültransferaas) tase, mis näitab, et apelsinide söömine võib kaitsta maksarakke kahjustuste eest.
Apelsine tarbinud osalejate vereanalüüside ülevaatamisel selgus, et apelsinide söömine tõi kaasa A- ja C-vitamiini sisalduse suurenemise ning riboflaviini- ja tiamiinitaseme märgatava tõusu organismis. Oluline on rõhutada, et kontrollgrupp tarbis selles uuringus mittetsitruselisi puuvilju, mis sellist tulemust ei andnud. See viitab, et fütotoitainerikaste viljade, eriti apelsinide söömine võib olla kasulik maksa funktsiooni parandamisel ja rasvmaksa ravi toetamisel. Muutused toimusid apelsine söönud osalejate maksas olenemata nende kehakaalust, mis tähendab, et osalejad uuringu ajal kaalulangetamisega spetsiaalselt ei tegelenud.
Kuigi on vaja edasisi uuringuid, et hinnata apelsinide pikaajalist mõju steatoosile ja fibroosile, tasub apelsinid oma igapäevamenüüsse lisada.