„Me suuname poisse ja tüdrukuid sööma ning teeme seda igal aastal otsast peale. Kes võtab seda kuulda ja kes mitte, aga teeme seda jälle. See ongi meie töö,“ ütleb Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse toitlustusteenuse koordinaator Marcus Põlluvee.

Ajateenijad on praegu toitumise vallas kindlasti teadlikumad kui viis aastat tagasi, aga teadlikkust on vaja veelgi kasvatada, usub Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse toitlustusteenuse portfellijuht Agne Silde. „Oleme püüdnud hoida lihtsat tervislikku toitumist, mis üha rohkem kaduma on hakanud. Poolfabrikaadid ja kiirtoit on muutunud igapäevaseks, kartul ja kaste on kodudes juba harv,“ räägib Silde. Üht-teist on menüüde puhul omaks võetud ka liitlasvägedelt. Eelkõige on Tapa toitlustuskompleksi näitel mõjutajateks olnud britid. Korraldatakse teemapäevi, kus valikus on nii brittide kui eestlaste rahvustoidud. Ajateenijate rõõmuks pakutakse brittide eeskujul aeg-ajalt ka friikartuleid ja šokolaadi-pähklikreemi. „Püüame menüü hoida ikka tervislikuna, aga emad-isad hakkasid meile kirjutama, miks Võrus Nussa kreemi ei ole, siis me natuke leebusime,“ muigab Silde.

Friikartulid menüüs on siiski erand, teistmoodi toit, mis võib mõjuda motivatsioonile turgutavalt. „Vahel saame kaitseväelt signaali, et poisid on nädal või kaks metsas olnud, kas saaksime lisaks tavatoidule midagi juurde teha. Või kui poisid pole mitu nädalat koju saanud, teame, et friikartulid, burger, lasanje ja pitsa motiveerivad,“ räägib Põlluvee.

Mis on ajateenijate argipäeva lemmiktoit? Mille järgi ajateenijate menüüd planeeritakse? Kuidas toit ajateenijatele maitseb? Seda kõike loe juba artiklist.