„Verest saab mõõta mitut erinevat kolesterooli: kolesterooli kõrval on veel LDL- ehk „halb“ kolesterool ja HDL- ehk „hea“ kolesterool. LDL-kolesterooli kõrge sisaldus veres põhjustab veresoonte lupjumist ehk ateroskleroosi ning suurendab südame- ja veresoonkonnahaiguste riski. HDL-kolesterool transpordib kolesterooli maksa tagasi ning mida kõrgem on selle tase, seda parem,“ selgitas dr Raave-Sepp.

Kolesteroolisisalduse hetkeseisust saab ülevaate vereanalüüside abil. Analüüsi andmiseks tuleks pöörduda oma perearsti poole või otse meditsiinilaborisse. „Kolesteroolisisalduse normis hoidmiseks saab inimene paljutki ise ära teha. Kolesteroolitaset saab reguleerida tervisliku toitumisega, piisava kehalise koormusega ning vajadusel kehakaalu langetamisega. Samuti on oluline piisav puhkeaeg ning stressi õige maandamine. Loobuda tuleb suitsetamisest. Toitumise osas on omal kohal piisav oomega-3-rasvhapete tarbimine, mis toetavad normaalse vererõhu tagamist ja hoiavad veresoonte seinad elastsed, nii väheneb trombide, infarkti ja insuldi tekke risk,“ lisas laboriarst. Ta nentis, et kaasaja inimene veedab paraku suure osa nii töö- kui ka vabast ajast istudes ning see teeb karuteene meie südamele. Ideaalis võiks arsti sõnul liikuda 5-7 korda nädalas vähemalt 30 minutit päevas. Aeroobset treeningut võiks noor inimene teha 2-3 korda nädalas. Vanemad inimesed või krooniliste tervisemuredega inimesed võiksid õues liikuda ca 30 minutit päevas.

Infarkt on levinud probleem, mille riskitegurite maandamiseks on võimalik päris palju ise ära teha. Kahjuks aga oodatakse elustiili muutmisega sageli esimeste vaevuste tekkimiseni. Kardioloog Margus Viigimaa selgitab, keda ohustavad südamehaigused kõige enam ja mida saab ennetamiseks omal käel ette võtta.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla südametervise kabineti ülemarsti ja kardioloogiakeskuse teadusjuht prof Margus Viigimaa

Esimene samm kolesteroolitaseme alandamiseks on toitumise korrigeerimine

Ka Südameapteegi proviisor Gerda Nelis tõi välja, et esimene samm kolesteroolitaseme alandamiseks on toitumise korrigeerimine. „Ebatervisliku toidu tarbimine pikaajaliselt ja suures koguses võib tõsta vere „halva“ ehk LDL-kolesterooli sisaldust ja soodustada ateroskleroosi teket. Ta soovitas kõrge kolesteroolitaseme ennetamiseks ning ka kõrge kolesterooli taseme korral vähendada toiduainete tarbimist, mis sisaldavad küllastunud rasvu ja transrasvu, nagu punane liha, piimatooted, või, margariin, küpsetised, kiirtoidud ja töödeldud toidud. „Need toiduained suurendavad „halva“ kolesterooli taset veres. Selle asemel tuleks eelistada toite, mis on rikkad heade rasvhapete , sh oomega-3-rasvhapete poolest, nagu näiteks rasvane kala, pähklid, lina-, kanepi- ja tšiiaseemned, avokaadod ja oliiviõli,“ ütles Nelis.

Tema hinnangul on oluline roll ka kiudainerikaste toitude tarbimisel: „Hea kolesterooli osakaalu tõstmiseks võiks tarbida rohkem kiudaineterikast toitu nagu teravilju, sellerit, kapsast ja õunu. Ka punasel riisil on täheldatud kolesteroolitaset alandavat toimet.“ Proviisor tõi välja, et paari viimase aastaga on kolesterooli alandavate ravimite loetellu lisandunud mitu efektiivset ravimit, mis aitavad kõrget LDL-kolesteroolitaset alandada. „LDL-kolesterooli taseme langetamisel on väga oluline võtta kõiki arsti poolt määratud ravimeid vastavalt ettekirjutusele. Ravi on vajalik ka uue infarkti või insuldi ärahoidmiseks ning edasilükkamiseks,“ kutsus Gerda Nelis üles kõiki oma südame tervise eest hoolt kandma.

5 soovitust kolesteroolitaseme alandamiseks:

1. Toitumisharjumuste muutmine: vähenda küllastunud rasvade, transrasvade ja kolesteroolirikka toidu tarbimist ning suurendada tervislike rasvade, nagu oomega-3, oliiviõli, pähklid ja seemned, osakaalu.

2. Füüsilise aktiivsuse suurendamine: tee regulaarselt trenni või liigu värskes õhus, sest füüsiline aktiivsus aitab vähendada kolesteroolitaset.

3. Kaalu alandamine: ülekaalulisus võib olla seotud kõrgenenud kolesteroolitasemega, seetõttu võib kaalu alandamine mõjutada ka kolesteroolitaset.

4. Suitsetamisest loobumine: loobu suitsetamisest, sest see kahjustab veresoonte seinu ning suurendab kolesteroolitaset.

5. Ravimite manustamine: mõningatel juhtudel on kolesteroolitaseme alandamiseks vajalik medikamentoosne ravi, mille määrab arst. Kui sulle on ravi määratud, siis võta kõiki arsti poolt määratud ravimeid vastavalt ettekirjutusele.

„Oleks aeg ära unustada nõukogudeaegne grillimisstiil, kus liha visatakse lahtisele grillile, lastakse kõrbema ja seejärel ohtra õlle saatel ära süüakse,“ ütleb grillmeister Enn Tobreluts. Kuidas targalt ja tervislikult grillida? Teeme selgeks.

2206535815