Ööseks likku? Viis tervislikku toiduainet, mida tuleb enne söömist kindlasti leotada
(29)Mõned toiduained vajavad enne keetmist või küpsetamist leotamist. Ühest küljest on see hea viis, kuidas parandada toidu tekstuuri ja maitset. Teisalt on see kasulik nipp, kuidas eemaldada toidust kahjulikke aineid, mis võivad takistada vitamiinide ja mineraalide imendumist organismis. Mõnda toiduainet on aga lihtsalt raske seedida. Ka selle vastu aitab eelnev leotamine, mis eemaldab osa seedeelundkonda ärritavaid aineid.
1. Pähklid ja seemned
Pähklites ja seemnetes leidub rohkelt valku, kasulikke rasvu, elutähtsaid mineraale nagu tsink, magneesium, raud, kaltsium ja kaalium, aga ka B-rühma vitamiine ja E-vitamiini. Kõige hea kõrval sisaldavad pähklid ja seemned ka fütiinhapet ja ensüümiinhibiitoreid, mis muudavad seedeprotsessi raskemaks ja vähendavad toitainete imendumist.
Ehk selleks, et võtta pähklitest ja seemnetest maksimumi, tasub neid enne tarbimist mõnda aega leotada. Loputa pähklid ja seemned sõelaga kraani all läbi ja seejärel leota neid vähemalt 6–8 tundi.