Pähklites ja seemnetes leidub rohkelt valku, kasulikke rasvu, elutähtsaid mineraale nagu tsink, magneesium, raud, kaltsium ja kaalium, aga ka B-rühma vitamiine ja E-vitamiini. Kõige hea kõrval sisaldavad pähklid ja seemned ka fütiinhapet ja ensüümiinhibiitoreid, mis muudavad seedeprotsessi raskemaks ja vähendavad toitainete imendumist.

Ehk selleks, et võtta pähklitest ja seemnetest maksimumi, tasub neid enne tarbimist mõnda aega leotada. Loputa pähklid ja seemned sõelaga kraani all läbi ja seejärel leota neid vähemalt 6–8 tundi. Vala vesi ära ja loputa pähklid enne söömist veel kord üle.

2. Kaunviljad

Kaunviljad on üks parimaid taimse valgu ja kiudainete allikaid. Oad, läätsed ja herned sisaldavad kaltsiumit, mangaani, kaaliumit, vaske, fosforit, foolhapet, tsinki ja rauda. Samuti leidub neis rohkelt antioksüdante, polüfenoole, B-rühma vitamiine ja K-vitamiini.

Nii nagu pähklid sisaldavad ka kaunviljad fütiinhapet, mis raskendab seedimist ja vähendab organismis kasulike ainete imendumist.

Kaunviljad vajavad vähemalt 8–12 tundi leotamist, mis tähendab, et mõistlik on nad likku panna eelmisel õhtul. Leotamine vähendab ka kaunviljade keetmiseks kuluvat aega. Tolmu ja muude jääkainete eemaldamiseks loputa viljad enne ja pärast leotamist üle.

3. Kinoa

Supertoiduks nimetatud kinoa sisaldab rohkelt valku ja kiudaineid, aga ka saponiine, mis võivad ärritada seedimist ja vähendada toitainete imendumist. Kinoa leotamine aitab vähendada saponiinide sisaldust ja lihtsustab seedimisprotsessi.

Loputa kinoa sõelal läbi ja leota seejärel vähemalt 30 minutit. Vala vesi ära ja loputa enne toidu valmistamist uuesti.

4. Riis

Selleks et parandada riisiroogade tekstuuri ja maitset, loputatakse riis enne keetmist põhjalikult läbi. Protsessi käigus eemaldatakse osa tärklisest, mis muudab riisi keetmisel liiga pehmeks ja kleepuvaks.

Riisi loputamisel, aga ka leotamisel on toiduelamuse parandamise kõrval ka teine põhjus. Nimelt on soovituslik eemaldada töötlemise ja pakendamise käigus eemaldamata jäänud tolm, mulla jäägid ja muu sodi. 2021. aastal tehtud uuringu käigus leiti, et riisi loputamine aitab vähendada mikroplasti osakaalu kuni 40%.

Loputamise käigus võib väheneda ka riisis sisalduva arseeni kogus. Pinnases ja vees looduslikult leiduv arseen on inimtervisele kahjulik. Arseeni sisaldust võib vähendada ka riisi eel-keetmine. Selleks pane riis mõneks minutiks keevasse vette, kurna ära, loputa ja alles seejärel keeda riis põhjalikult läbi.

5. Mõned köögiviljad

Enamik köögivilju ei vaja enne kasutamist leotamist, aga mõned rohelised viljad nagu spinat ja lehtkapsas või brokoli ja lillkapsas võiksid vee alt läbi käia küll. Seda eelkõige seetõttu, et leotades tuleb lehtede vahelt ja vagudest lahti tolm, muld ja muu sodi, mis kraani all loputades alati küljest ei tule.

Hea nipp on lisada leotamisvette natuke äädikat, mis aitab hävitada viljadel leiduvad bakterid.

Arvesta, et leotamise käigus võib väheneda köögiviljades sisalduvate vesilahustuvate vitamiinide hulk. Eriti kui hakid viljad enne väikesteks tükkideks. Soovituslik on leotada ainult neid vilju, millelt muud moodi mustust hästi eemaldada ei saa.