„Arstid arvasid, et ta liialdab või mõtleb sümptomeid välja,“ meenutab tema õde Michelle. Lõpuks hakkas Steven kodus verd oksendama ning kui mehel tekkisid hingamisraskused, kutsus Michelle talle kiirabi.

Haiglas selgus, et Steven oli üritanud omal käel kubemepiirkonnast sissekasvanud karva eemaldada. Selle käigus oli tekkinud põletik. Mehel tuvastati sepsis ehk veremürgistus ning tema lähedastele öeldi, et ta ei pruugi sellest eluga pääseda.

Leiti, et mehe organismi oli sattunud haruldane bakter, mis oli kahjustanud elutähtsaid organeid. Septilise šoki tagajärjel oli Stevenil insult. Arstid viisid mehe kunstlikusse koomasse ning talle tehti südameoperatsioon. Haiglas haigestus Steven ka A-grippi ja kopsupõletikku. Arstide sõnul oli taastumine väga ebatõenäoline.

Pika ja keerulise ravi järel ärkas Steven siiski ilma ajukahjustuseta ning pere sõnul läheb tal tänaseks hästi. „Taastumisperiood on kindlasti pikk, aga ta on juba õppinud end voodist iseseisvalt püsti ajama,“ rääkis Michelle.

Mehe kogemus sissekasvanud karva eemaldamisega on hoiatuseks kõigile, kellel tekib kiusatus pintsettide või muude koduste vahenditega oma naha kallale minna. Arstid panevad inimestele südamele, et juba tekkinud põletiku korral tuleks kindlasti pöörduda arsti vastuvõtule.

Kas raseerimine tuleb kasuks või kahjuks?

Üldiselt ei ole kindlat seisukohta, kas intiimpiirkonna raseerimine tuleb kasuks või kahjuks, kuid mõlema puhul on omad aspektid, mida välja tuua. Raseerimine võib tagada parema hügieeni, sest suur karvakasv soodustab suuremat higistamist ja bakterite paljunemist, viies ebameeldiva lõhna tekkimiseni. Praegu on raseerimine kindlasti tavapärasem kui mõned aastakümned tagasi. Selle üheks põhjuseks võib olla ka pornograafiast kujunenud arusaam esteetikast.

Teisalt kaasnevad raseerimisega omad riskid. Ettevaatamatu raseerimine võib põhjustada nahakahjustusi ja seeläbi infektsiooni ohtu. Samuti võib see viia n-ö sissekasvanud karvade tekkimiseni, mis samuti võivad tekitada põletiku ja harvematel juhtudel võib kujuneda mädakolle. Raseerimist peaks kindlasti läbi viima võimalikult puhta vahendiga, eriti žileti kasutamisel. Hilisema nahaärrituse ohu vähendamiseks võib piirkonnale määrida ka rahustavat palsamit.

Confido digikliiniku üldarst ja uroloogia arst-resident Markus Kiili.