Tahad vähendada magusa tarbimist ja langetada kaalu? Suhkruvabad magusainetega tooted ei pruugi olla hea valik
Suhkruga liialdamise kahjulikest mõjudest on kuulnud ilmselt kõik. Tihti kiputakse aga arvama, et erinevad suhkruvabad magusained on järelikult parem ja tervislikum alternatiiv, mida suhkru asemel magusa tarbimise vähendamiseks kasutada.
Tegemist on müüdiga, väidab Tervise Arengu Instituut uudiskirjas. Vastab tõele, et tervise seisukohalt on oluline piirata suure lisatud suhkrute sisaldusega toodete tarbimist, et vähendada riski kaalutõusu, hambakaariese ning mitmete haiguste tekkeks.
Väga oluline samm sellel teel on maitsemeele harjumine vähem magusate toitudega. Ülimagusad magusained, nagu aspartaam, sukraloos, steevia jt on aga sadu kordi magusamad kui suhkur. See tähendab, et suhkru asemel magusainetega jooke või sööke tarbides meie maitse-eelistused ei muutu.
Magusaisu jääb alles
Teadusuuringute alusel võib magusainete tarbimisel olla negatiivne tervisemõju ning neid ei soovitata kasutada suhkru asendamiseks ka kaalulangetuse eesmärgil. Selliste toodete tarbimisel väheneb küll toiduga saadud energia, kuid magusaisu jääb alles. Tervist toetavam oleks maitsemeelt järk-järgult vähem magusa toidu-joogiga harjutada, vähendades nii tarbitava lisatud suhkru kui magusainete kogust.
Parimaks valikuks on lisatud suhkruta ning magusaineteta toidud ja joogid, näiteks vesi, maitsestamata jogurtid ja muud toiduained, mille maitsestamiseks saab ise lisada puuvilju ja marju.