Valgud on keha ehituskivid. Kui palju peaks päevas valku sööma ja mis on veel head valguallikad peale liha ja muna?
Ilmselt oled kuulnud, et liha ja munad on heaks valguallikaks, kuid on rida kasulikke toiduaineid, millega veel oma igapäevast valgunormi rikastada.
Aegu tagasi oli laialt levinud müüt, et munad on südamele kahjulikud. Õnneks pole see tõsi, munad sisaldavad küll kolesterooli, kuid vere kolesteroolitaseme pärast on põhjust muretseda neil, kes söövad küllastunud rasvade rohket toitu ja liialdavad lihasöömisega. Munad on head B12- ja D-vitamiini allikad ning neis on vähe küllastunud rasvu. Kui sööd päevas kaks M-suuruses muna, mis on kokku umbes 120 g, saad neist keskmiselt 15 g puhast valku ja 154 kcal. (100 grammis munas on keskmiselt 12,8 g valku.)
Kombineeri omavahel võimalikult mitmekesiselt erinevaid häid valguallikaid ja suurenda taimsete valguallikate osa menüüs, oluline on mitmekesisus.
Valgud on elu ehitusmaterjal, need koosnevad aminohapetest, mida inimese keha kasutab kasvamiseks ja taastamiseks. Pikemaajaline valguvaene toitumine võib soodustada turseid ja vedelikupeetust kehas, tuju kõikumisi, juuste hõrenemist ja naha kuivust, pidevat väsimust, suurenenud isu, haavade ja nikastuste aeglasemat paranemist ja vastuvõtlikkust viirushaigustele.