Väärikat iga tähistavad 10.01.1924 sündinud Laine-Marianne, kes sai 100-aastaseks; 29.01.1923 sündinud Asta, kellel täitub peagi 101 eluaastat ja 25.01.1922 sündinud Hilja, kes saab 102-aastaseks.

Eakad daamid on üsna hea tervise juures ja pidasid 16. jaanuaril koos lähedaste ja teiste hooldekodu elanike ja jaanuari sünnipäevalistega pidu, kus esinesid ka Boris Lehtlaan ja Are Jaama ning õnnitleti sünnipäevalisi.

Hilja, Laine ja Asta.

Milles seisneb prouade pika ea saladus?

Asta, kes sai 101-aastaseks, sõnas, et pikaealisuse saladus on igal hommikul võimlemine, siis dušš ja siis kange kohv!

Laine-Marianne, kes sai 100-aastaseks, usub, et pika ea saladus on edasi tungimise vaim — ise tegutsemine ja edasi pressimine. Oluline on kuhugi jõuda!

Hilja, kellel täitub 25. jaanuaril 102 eluaastat, sõnas, et tunneb end väga hästi ja kui valusid ei ole, mõnikord lausa kümneaastasena. Näiteks siis, kui tütar külla tuleb. Sellisel puhul võiks isegi vallatust veel teha, ütles Hilja. Pika ea saladus on, et tuleb töökohalt õigel ajal koju jääda — just kellaajaliste, teiste poolt ette nähtud kohustuste puudumine on oluline.

Inimesi, kes elavad saja-aastaseks, leidub tänapäeval kõigi rahvaste seas. Ainulaadne on aga see, kui mõnes paikkonnas on neid eriti palju. Tallinna ülikoolis töötav rahvastikuteadlane Michel Poulain on juba üle kahekümne aasta selliseid piirkondi maailmast otsinud ja saja-aastaste elulaadi uurinud. Tervis Plussile antud intervjuus avaldab ta, mis on pikalt ja hästi elatud elu saladus.

Michel Poulain