Lisaks maitsemeeli erutava köögivürtsina on ingver tuntud juba iidsetest aegadest ka kui ravimtaim külmetuse ja iivelduse vastu. Ingveri tarvitamine toidus või teena aitab kaasa ülekilodest vabanemisele ja leevendab kõhuvaevusi. Ent see pole kaugeltki kõik.
Kagu-Aasiast pärit ingver on õistaime Zingiber officinale vürtsikas ja tugevamaitseline risoom. India ja Hiina köögikultuuris ja rahvameditsiinis on ingverit kasutatud tuhandeid aastaid nii vürtsi kui tervise turgutajana, usuti, et ingveri igapäevane tarvitamine toovat pika eluea. Samuti oli ingver tuttav nii kreeklastele kui roomlastele, kes seda juba 2000 aastat tagasi Aasiast importisid. Mujale Euroopasse hakkas särtsaka maitsega juurikas levima arvatavalt 13. sajandi lõpupoole, toona sai hinnaline luksuskaup tuntuks eelkõige armurohuna.
Tänaseks on troopiline vürtsivili vallutanud kogu maailma ja kättesaadav pea igast toidupoest nii värske risoomi kui kuivatatud pulbrina, samuti peeneks viilutatult ja marineeritult ning suhkrustatuna. Ingver lisab nii magusatele kui ka soolastele toitudele võrratut aromaatsust. Seest soojendav kirbe ja värske maitse on see, mis teeb ingveritee ja paljud Aasia road nii maitsvaks.
Kuni 150 sentimeetri kõrguseks kasvav ingveritaim vajab kasvamiseks sooja kliimat, kuid Eestis on võimalik seda kasvatada kasvuhoones.
Ingver sisaldab üle 400 loodusliku ühendi ja mitmed neist on põletikuvastased. Lisaks suurepärasele maitsele, mille annavad talle aromaatsed eeterlikud õlid gingeroolid, tsingibereen, tsingeroon jt, sisaldab ingver tervisele kasulikke antioksüdante, vitamiine ja mineraale nagu kaalium, kaltsium, fosfor, magneesium, folaat (B-grupi vitamiin), koliin ja seleen.
Ingveri kasud tervisele
Ingveris sisalduv koliin on...