Uues Tervis Plussi podcast’is tahabki ta välja tuua suurema pildi tervisest läbi inimeste isiklike lugude. „Need jagatud tunded, mõtted, oskused ja kogemused räägivad meile loo, mis annab võimaluse samastuda. See on katsetus vaadata nende põnevate ja vaprate inimeste ellu,“ heidab ta pilgu saate sisusse. Esimese saate külaliseks on muusik Stig Rästa, kes jagab oma suhet tervisega seotud teemadega. Räägib väljakutsetest, seisunditest ja mõtetest, mis teda läbi elu tänaseni puudutanud on. Jutuks tuleb ka üks Stigi jaoks uus vaimset tervist puudutav avastus.

„Tervisest rääkimine on hoolimine. See kõik on tugeva stigmatiseerimise teki all ja nendest oma asjadest rääkimine pole ju ometigi kombeks!“ põhjendab Kadi, miks tervisest peaks üldse rääkima. Mida rohkem rääkida, küsida ja kuulata, seda rohkem on meil ka teadmisi, mida vajaduse tekkides kasutada saab.

Küsisime Kadilt kümme küsimust tervise kohta.

Kui tervislikuks pead oma elustiili?

Mu elustiil on vist üsna normaalne. Aktiivselt aitab mind liikuma panna koer, kellega jalutan iga päev 5–10 km. Rohkem võiks süüa värsket ja rohelist ning suuta regulaarselt jõusaalis käia. Mu pahe on šokolaad, sellest ma ei loobuks iialgi.

Mis on su elu senised suurimad õppetunnid, mis on pannud sind tegema tervislikumaid valikuid?

Vähese une ja punkarile kohase pidutsemise tulemusel vallandus ülikooli ajal ärevushäire. See pani edaspidiseks asjad korralikult paika.

Kuidas hoolitsed oma vaimse tervis eest? Millega maandad stressi?

Stressi maandan igasuguse liikumisega – kõnnin, jooksen, sõidan autoga. Samuti lastega asjade arutamine, koera sasimine, armsate inimeste kallistamine ja loomulikult seks.

Kui palju pühendad nädalas aega liikumisele ja trennile? Millist ala harrastad?

Lisaks koeraga jalutamisele teen hommikuvõimlemist, mille juurde kuuluvad venitused ja plank. Tahaksin olla palju järjepidevam pilatese trennis käimise või jõusaaliga. Kes küll oskaks aidata, kuidas seda teha?

Millised on sinu väikesed tervisepatud? Kas sooviksid neist vabaneda?

Minu patuks on kartulikrõpsud. Pikka aega üldse ei söö ja siis võin terve paki korraga tühjaks teha. Ma vist tegelikult ei tahagi sellest vabaneda, sest nii mõnus on ju neid krõbistada.

Mida leidub su külmkapis alati?

Mu külmkapis on alati munad ja kaerajook. Ning ühes teises kapisahtlis tume šokolaad.

Kuidas hoolitsed oma unerežiimi eest? Kas oled pigem „öökull“ või „lõoke“?

Uni on minu jaoks keeruline ja väga oluline teema. Kui ärevuse tase on elus kõrgem, siis on väga keerulisi perioode, kus tundub lihtsalt võimatu keha maha rahustada ja sügavalt magada. Selle kõrval on need teised perioodid, kus olen võimeline keset üritust kümneks minutiks kõrvaltoas või autos sügavalt tukastama. Uni on mu arm!

Mis on sinu värskeim tervisevaimustus või -avastus?

Olen elus nii palju tervisevaimustusi läbi käinud, et praegu tundub kõik nagu unustatud vana. Mis aga alati toimib, on keha venitamine nii hommikul kui ka päeva jooksul. See annab eriti mõnusa liikumise ja voolamise tunde kehasse. Tunnen ennast kohe pikema ja võimekana. Venitades kombineerin shindo ja pilatese harjutusi. Ja sügav kõhuhingamine – absoluutne võitja igas olukorras!

Mida kuulad-vaatad-loed, et saada tervisealast teavet ja inspiratsiooni?

Kuulan vanaema, kes saab kohe 87-aastaseks ja saab endiselt üksi elamisega hakkama. Nii tubli! Nüüd on tervis hakanud järk-järgult rohkem logisema. Pean tahes-tahtmata tema terviseteemadega igal tasandil tegelema. Selles on nii õnne kui ka raskusi – tahan aidata, aga alati ei saa.

Inspiratsiooni saan muusikast, see aitab liikuma saada nii väljast kui seest. Hästi oluline on loodus – vaatan päikest, kuud, puid, loomi, linde. Igasugune, ka tervisealane inspiratsioon, tuleb sealt.

Soovita nippi, mis teeb tuju heaks ja keha ilusaks-tugevaks?

Naerata! Naeratada võiks nii endale kui ka teistele. Eriti aga kurja näo ja kössis olekuga inimestele, sest neil on sinu naeratust kõige rohkem vaja.

Jaga
Kommentaarid