Toit ja tervis: oomega-3-rasvhapped on inimkehale asendamatud ja ülivajalikud. Millistest toitudest neid saab?
Aastaid on kehtinud arusaam, et rasvarohke toit tõstab halva kolesterooli taset veres ning toob kaasa kiirelt kuhjuvad ülekilod. Toidurasvade liialdatult halb maine on toonud kaasa teise äärmusesse kaldumise ja nii pannakse ühte patta nii kasulikud kui kahjulikud rasvad. Ometi pole lugu sugugi nii mustvalge. Tegelikkuses on rasvad meie kehale väga olulised, küsimus on selles, millist tüüpi rasvu tarbida ja kui suurtes kogustes keha neid vajab.
Toidurasvad sisaldavad kolme tüüpi rasvhappeid: küllastunud rasvhapped, monoküllastumata rasvhapped ning polüküllastumata rasvhapped. Erinevates toidurasvades on nende kolme rasvhappe tüübi osakaal varieeruv. Küllastunud rasvhappeid leiab peamiselt loomset päritolu rasvades, näiteks lihas ja lihatoodetes. Monoküllastumata rasvhapped ja polüküllastumata rasvhapped on aga ülekaalus enamikus taimset päritolu rasvades, näiteks õlides ja pähklites.