SYNLABi laboriarsti dr Anneli Raave-Sepa sõnul annab oluliste näitajate perioodiline jälgimine ülevaate sportlase organismi hetkeseisust ja on aluseks sportimise või toitumise korrigeerimiseks, et ennetada hilisemaid kahjustusi. „Erinevad tervisenäitajad annavad meile infot enne, kui organism terviseprobleemist märku annab.

Vereanalüüsid aitavad hinnata organismi üldist tervislikku seisundit ning tuvastada esmapilgul varjatud terviseprobleeme. Tervisenäitajaid regulaarselt jälgides saame infot, kuidas koormus organismile mõjub ning kas koormuse ja taastumise vahekord on tasakaalus. Lisaks aitavad vereanalüüsid hinnata, kas organism on piisavalt varustatud erinevate mineraalainete ja vitamiinidega,“ kirjeldas arst erinevaid näitajaid, mis füüsiliselt aktiivse inimese jaoks olulised on.

Gerd Kanteri sportlaskarjäär on talle näidanud, et tervisenäitajate jälgimine on aidanud ära hoida endale liiga tegemist, sest info sellest, et mõni oluline näitaja on paigast ära, on saadud õigeaegselt. „Inimese organism on ülitubli ja ei kurda enne, kui midagi on juba väga valesti. Seepärast ongi tervise monitoorimine sportlaste puhul eriti oluline – see annab võimaluse teadlikult tegutseda mitte pimedas kobada,“ rääkis Kanter. Endise tippsportlasena ja praeguse treenerina teab ta, et...

Milliseid tervisenäitajaid mõõta ja mida need treenimise kontekstis tähendavad, loe edasi juba artiklist.