22.02.2022, 15:15
TERVISEUUDISED | Seni ohutuks peetud levinud lisaaine toidukaupades osutus tervisele ohtlikuks
Levinud lisaaine, mida tootjad kasutavad toidu tekstuuri parandamiseks ja ka säilivuse pikendamiseks, ei ole uute uuringute valguses sugugi ohutu.
FOTO:
Nimelt avastasid Ameerika ja Prantsusmaa teadlased koostöös, et karboksümetüültselluloos (E466) mõjutab negatiivselt meie kõhubakterite tasakaalu, pikaajaliselt aga võib soodustada kroonilise põletiku, metaboolse sündroomi ja isegi soolevähi teket.
Karboksümetüültselluloos on sünteetiline emulgaator, mida on kasutatud toidus, näiteks jäätistes ja küpsetistes, juba 1960ndatest. Seni on arvatud, et kuna see läbib organismi ja väljub koos väljaheitega, on tegu ohutu lisaainega. Uue uuringuga leidsid aga teadlased, et mitteimenduv karboksümetüültselluloos mõjub halvasti kasulikele soolebakteritele. Emulgaatorite kahjulikku mõju mikrobioomile on varem näidanud katsed hiirtega, nüüd selgus sama ka inimestega tehtud uuringust.
Allikas: StudyFinds