TERVISEUUDISED | Ebatervislik toit kahjustab kiirelt seda olulist ajufunktsiooni
On palju põhjusi, miks vältida liigselt töödeldud toitu. USA teadlased leidsid peale nende tegurite, mis mõjuvad vöökohale, ka sellise, mis seotud ajuga.
Nimelt näitasid katsed, et eakamatel rottidel, kelle menüü koosnes kuu aega tugevalt töödeldud toidust, tekkis ajus äge põletikureaktsioon. Sellega kaasnesid ka mälukaotuse sümptomid. Sama ei juhtunud nende närilistega, kes olid nooremad, ega ka vanemate, kuid tervislikku toitu saanud rottidega.
Teadlased võtsid rottide menüü aluseks inimeste tavalise tugevalt töödeldud toidu, nagu näiteks kartuli-krõpsud, külmutatud valmistoit, säilitusaineid sisaldav toit.
Positiivsena ilmnes uuringust, et mälukaotuse eest olid kaitstud need eakad katseloomad, kellele manustati oomega-3-rasvhappeid – need mõjusid põletikuvastaselt. Samas ei kaitsenud ka see rotte tüsenemise eest.
Asjaolu, et rottide mälu kahjustus nii kiiresti, peaks uurijate sõnul mõjuma alarmina ka inimestele.
Allikas: StudyFinds