Kaalus alla võtta on üldiselt lihtne – peaaegu kõik oleme seda teinud. Palju raskem, sageli võimatu on kaalulangust pikka aega säilitada (ka seda on suur osa kaalulangetajaid kogenud). Kõige frustreerivam asja juures on see, et kaalu kipub tagasi tulema rohkemgi kui esialgu kaotatud sai.

Ülekaalu vähendamiseks on laias laastus neli võimalust

1. Elustiilimuutus ehk dieet ja trenn

Igasugune kehakaalu kontroll eeldab eluviisi ja toitumisharjumuste muutmist ehk liikumise suurendamist ja kalorite vähendamist. Klassikaline soovitus on vähendada igapäevaselt tarbitavate kalorite hulga 500 kcal võrra ja treenida mõõduka intensiivsusega vähemalt 150 minutit nädalas.

Ikka ja jälle leidub uusi dieete ja programme, mille propageerijad lubavad, et just see on see õige, mis töötab. Uuringute kohaselt on aga erinevate kaalulangetusprogrammide tulemused väga sarnased. Keskmine pikaajaline (rohkem kui 1 aasta kestev) kaalulangus elustiilimuutuse kaudu on 5%, intensiivsemates programmides, kus abiks ka terapeudid ja osalemine tugigruppides, 6%. Loomulikult leidub ka kaalulangetajaid, kes saavutavad püsiva ja märkimisväärse kaalulanguse. Näiteks LOOK AHEADi uuringus kaotas iga kümnes osaleja püsivalt üle 15% kehakaalust.

Kel ülekilosid vähe, võib sellise tulemusega täiesti rahul olla. Näiteks 100 kg kaaluva pikemat kasvu mehe puhul tähendab 10% kaalulangust normaalkaalu saavutamist, 150 kg kaaluva mehe puhul oleks selleks aga vaja kaotada 60 kg ehk 40% kaalust.

2. Rasvumisvastased ravimid

Nagu on otsitud imedieeti, nii on ka oodatud imetabletti, mis rasvumisprobleemid lahendaks. Ideaalis võiks ju võtta tabletti ja süüa kõike ja nii palju, kui hing ihaldab, ilma kilogi kosumata.

Loomulikult sellist imetabletti leiutatud ei ole, aga mõned retseptiravimid, mis mõjutavad seedimist, toitainete imendumist, söögiisu või ainevahetust, on siiski saadaval ja koguvad populaarsust.
Kuna tegemist on retseptiravimitega, siis pole need kõigile kättesaadavad. Tabletiravi näidustuseks on kehamassi indeks üle 30 kg/m2 või vähemalt 27 kg/m2, kui esineb ka mõni rasvumisest tingitud krooniline haigus, näiteks II tüübi diabeet. See tähendab 165 cm pika naise puhul ca 15 ülekilo olemasolu.

Samuti ei ole tegemist sugugi ohutu või lihtsa lahendusega. Ravida tuleb arsti järelevalve all ja kui kaalukaotus jääb 3 kuu jooksul alla 5% kehakaalust, soovitatakse ravi katkestada, sest ravimite kõrvaltoimetest tingitud kahju tervisele võib olla suurem kui võimalik kasu. Silmas tasub pidada sedagi, et ravi lõpetamisel kehakaal tõuseb ehk raviefekt püsib senikaua, kuni ravimit võetakse.

Eestis kaalulangetusravimid haigekassa soodustuse alla ei kuulu ja kulu ühes kuus jääb vahemikku 100–750 eurot. Kaalulangus on korrelatsioonis ravimi hinnaga ehk odavamate ravimite puhul on oodatav kaalulangus 8–10% kehakaalust, kallimate puhul kuni 18%. Toodud kaalulangusprotsendid eeldavad ka muutusi elustiilis, vastasel korral jäävad tulemused kesiseks.

Täpsemalt saad lugeda Eestis saadaolevatest preparaatidest, nende mõjust ja tulemustest siit.

3. Maoballoon

Maoballoon on mittekirurgiline narkoosi all tehtav protseduur, kus pehme silikoonist balloon viiakse endoskoobi abil makku ja täidetakse maos steriilse vedelikuga. Balloon täidab osaliselt magu, vähendades nii näljatunnet kui ka toiduportsjonite suurust. Ballooni eluiga on 4–12 kuud, seejärel tuleb see eemaldada või välja vahetada, seega on see lahendus ajutine.

Maoballooni tulemuslikkuse kohta avaldatud uuringute põhjal on lühiajaline kaalulangus maoballooniga keskmiselt 12–15% kehakaalust. Pikaajaliselt suudab vähemalt 10% kaalulanguse säilitada ainult neljandik patsientidest. Suuremal osal patsientidel hakkab kehakaal pärast ballooni eemaldamist taas kasvama ja saavutab endise taseme umbes aasta jooksul, seetõttu ei peeta maoballooni pikaajaliselt efektiivseks kaalukontrolli meetodiks.

Maoballoonide hinnad jäävad Eestis vahemikku 2600–3500 eurot ja protseduur on võimalik, kui kehamassiindeks on vähemalt 26 kg/m2.

4. Kaalukirurgia ehk maovähendusoperatsioon

Kui ülekilosid on juba rohkem kui 20 kg, siis ei pruugi treenimine ja toitumise jälgimine olla piisavad, et saavutada soovitud kaalulangust ning seda pikka aega hoida.

Võrreldes teiste meetoditega on kaalukirurgia küll kõige radikaalsem, aga samas ka kõige tulemuslikum ülekaalu vähendav meetod. Muutes kirurgiliselt mao ja peensoole anatoomiat, väheneb näljatunne, paranevad toidueelistused ja täiskõhutunne saavutatakse väiksema toidukoguse juures. Tulemusena langeb kehakaal, väheneb rõivasuurus, paranevad mitmed kaasuvad haigused. Koos sellega tõuseb elukvaliteet ja elurõõm. On oluline rõhutada, et pelgalt kirurgilisest sekkumisest ei piisa ja siingi on oluline roll elustiili muutmisel.

Avaldatud uuringute põhjal on kaalukirurgia patsiendid ka 10 ja enam aastat pärast operatsiooni 20–30% kergemad kui enne operatsiooni ning vaid 3,5% patsientidest võtab 10 aasta jooksul oma kaotatud kaalu tagasi. Tulemus sõltub ka operatsioonimeetodist.

Tänapäevane kaalukirurgia on turvaline ja selle riske saab võrrelda näiteks sapipõie või pimesoole operatsiooniga. Samuti on operatsioonijärgne taastumine kiire.

Kirurgilisele ravile võib mõelda, kui kehamassiindeks ületab 30 kg/m2 piiri ja esinevad rasvumisega seotud terviseprobleemid. Operatsiooni hind erakliinikus on 5400 eurot.

Huvi korral loe kaalukirurgia kohta rohkem ja testi oma sobivust operatsiooniks Kaalukirurgia Keskuse kodulehel.

BARIATRIC SERVICES AS, tegevusluba L04584

Jaga
Kommentaarid