Viis aastat tagasi hakkas Liis (44) tundma, et puusad ja kannad valutavad. See tundus täiesti ebaloogiline, sest nii noorel inimesel ei tohiks ju veel rõskust kontides tunda olla, meenutab Liis oma reaktsiooni. Ta kannatas mõnda aega ning otsis abi apteegi käsimüügiravimitest ja valu­vaigistitest. Liigesevalu läks aga aina tugevamaks ja juba valutasid tal ka sõrmeliigesed. Liis pöördus arsti poole ja vereprooviga selgus, et tal on reumatoidartriit. “Ma sain küll ravi peale, kuid valu ära ei kadunud. Võtsin iga päev valuvaigisteid, mis lõpuks enam ei toiminud,” räägib ta. “See haigus ei lähe üle, vaid ma pean ilmselt elu lõpuni ravimeid võtma. Väga vastik haigus – ära ei tapa, aga tunda on kogu aeg. Eriti hull on olemine sügiseti.”

Liisi sõnul on liigesehaigus talle ka piiranguid seadnud, sest tervet hulka igapäevaseid asju naine enam teha ei saa. Näiteks ei saa ta...

Millised tõved veel liigeseid ründavad, mida valu leevenduseks teha, millal arsti poole pöörduda ja mis on kõige tähtsam ennetusmeede liigeste tervise säilitamiseks, loe edasi intervjuust Dr Eevi Pärsikuga.

Jaga
Kommentaarid