Alkohol on emotsioonide reguleerija ja võimendaja. Tekib tunne, et kurbus või hirm on justkui väiksem ja rõõm justkui suurem. Sotsiaalses olukorras sirutatakse käsi alkoholi järele näiteks ärevuse leevendamiseks, kuid kui tavaolukorras on inimene seadnud endale piirid, kuidas käituda või mida mingis olukorras endale lubada, siis alkoholil on väge piire nihutada. Oluline küsimus on, kas ka õiges suunas? Kainele inimesele võib seesugune piiride nihutamine olla tajutav labase või nürimeelsena. Alkohol kohe kindlasti ei pane meid tajuma paremini teiste inimeste piire, vastupidi, oleme teiste inimeste lugemisel kehvemad.

Alkohol on esialgu stimulant, aga hiljem muutub depressandiks ehk siis kurbusest juues võib hetkeks tunduda olukord parem, kuid tegelikult tuleb see kurbus mõne aja pärast tagasi ja isegi veel suuremana.

Kuivõrd mängivad alkoholitarbimises rolli ühiskondlikud traditsioonid?

Tegelikult on paljud ühiskondlikud rituaalid alkoholist n-ö läbi imbunud. Näiteks kurva sündmuse puhul tarbitakse alkoholi, et kurbus läheks väiksemaks ja rõõmsa sündmuse puhul võetakse tähistamiseks, et rõõm läheks justkui suuremaks. Kui vaadata vanemat põlvkonda, siis polnud praktiliselt ühtegi sündmust alkoholita ja isegi laste sünnipäeval oli traditsiooniks, et täiskasvanud löövad sünnipäevalapse terviseks omavahel alkoholiklaasid kokku. Tänapäeval on seda mõnevõrra vähem ja osatakse tähistada ka ilma alkoholita.

Kuidas mõjutab alkohol paari- ja seksuaalsuhteid?

Paarisuhtes on oluline imetlus ja see, et inimesed suudaksid üksteist austada. Imetlus on eriti oluline seksuaalse iha jaoks, et tekiks soov olla partneriga füüsilises kontaktis. Kui aga alkoholiga on mindud üle piiri, võib muutuda inimene vastaspoolele ebameeldivaks ja kaob ka iha, kuni ühel hetkel on suisa võimatu emotsionaalset kontakti saavutada.

Päris sageli näen nõiaringi tekkimist, kus üks paarilistest tarbib alkoholi ning maandab sellega suhtes tekkinud pingeid ja tõrjutust, samas kui teine paariline ei suuda kaaslast enam imetleda, sest talle on alkoholi tarbinud inimese lõhn ja käitumine ebameeldiv. Üks tõmbub eemale ja teine joob, sest tema ei saa kontakti, mida ta vajab, mistõttu hakkab ta seda tühimikku täitma alkoholiga. Kainel inimesel käed enam kallistuseks ei tõuse ja tema süda läheb lukku. Üksinduse ja alkoholi vahel ongi tegelikult väga suur korrelatsioon. Sageli need inimesed, kes tarbivad alkoholi liiga tihti, ei ole enam kontaktis oma partneriga.

Kuna paarisuhtes on oluline üksteise kuulamine ja alkoholiuimas pole peaaegu mitte keegi parem kuulaja, vaid vastupidi just jutukam pool, ajendab alkohol suhetes konflikte peitma või neid esile kutsuma. Seetõttu tuleks konfliktse olukorra lahendamiseks tõsised vestlused alati pidada maha ilma alkoholita.

Vähene alkoholitarbimine ei pruugi avaldada nähtavat mõju. Kuidas on aga vaimse tervisega?

Tundub, et kui inimene saab tööga hakkama, siis midagi hullu ei saa ju olla ja kõik on korras. Tegelikult peame ikkagi vaatama ka seda, mis tal kodus toimub, sest on päris palju funktsionaalseid alkohoolikuid, kes on täiesti võimelised tegema adekvaatset tööd. Alles kodustes tingimustes on näha, kas ta on ka iseendaga ja oma partneriga heas suhtes.

Pereterapeudid armastavad öelda, et alkohol on kui vaikiv pereliige, kelle poole pöördutakse, kui emotsioon on kõrge ehk alkohol tuleb appi kui emotsioonide reguleerija. Eriti siis, kui inimene ei saa hakkama mingi tühimiku või valuga oma elus ja ta soovib peita raskeid emotsioone. Selles mõttes paistab ta justkui hea sõber, aga nii nagu sõpruse puhul, siis on ka alkoholiga – mõni sõber on hea, mõni toksiline.

Kuidas üldse aru saada, kas ja milline on alkoholi mõju inimesele, kes enda arvates tarbib vähe või mõõdukalt?

Alkoholi mõjust aru saamiseks tasub küsida endalt, kas ma meeldin endale ka siis, kui ma olen kaine? Kas ma saan hakkama maailma ja teiste inimestega ka ilma alkoholita? Vastus sellele peaks olema jah. Tasub pöörata ka tähelepanu oma rituaalidele ja harjumustele, näiteks kas koju jõudes on esimene mõte haarata kapist õlle järele või süüa tehes valada endale kõrvale klaas alkoholi. See võib olla sõltuvuskäitumine ja selleks, et aru saada, kas tegemist on sõltuvuskäitumisega, võiks proovida elada mõned nädalad või isegi kuu ilma alkoholita.

Mõnikord on nii, et kui võtta inimeselt alkohol ära, siis paljastub tema haavatavus, ärevus ja tema oskamatus hallata oma emotsioone ja suhteid. Seega tasub teha alkoholist paus ja vaadata, kas sina kontrollid oma alkoholitarbimist või alkohol kontrollib sind.

Tervise Arengu Instituudi kampaania „Septembris ei joo“ kutsub inimesi üles alkoholist pausi pidama ja juhib elustiili poole, kus alkoholi tarvitamine ei ole tingimata vajalik. Kampaaniat rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest programmi „Kainem ja tervem Eesti“ raames.

Jaga
Kommentaarid