Kust saab kuri alguse?


Organism toodab vabu radikaale oma elutegevuse käigus ka ise. Mõõdukas koguses pole need teps mitte kahjulikud, vastupidi. Probleem tekib siis, kui organism hakkab vabu radikaale tootma liiga palju – rohkem, kui keha suudab neid neutraliseerida. Kurjamitele annavad erilise hoo sisse keskkond ja ebatervislikud eluviisid, eelkõige suitsetamine, enese praadimine päikese käes, sünteetiliste kemikaalide kasutamine (ka iluhoolduses!), alkohoolsete jookide kuritarvitamine ja rämpstoit. Sellest kõigest tasub hoiduda!

Peata rünnak


Õnneks on teinegi kaitseliin ja üldse mitte kerge­kaallaste killast – antioksüdandid. Ained, mis katkestavad vabade radikaalide alustatud ahelreaktsioonid ning siluvad ja taastavad kahjustusi. Siia sobib taas näide õuna kohta – kui tilgutad selle lõikekohtadele pisut sidrunimahla, mis on tänu C-vitamiinile võimas antioksüdant, oksüdeerumine seiskub ja õuna­poolikud säilitavad märksa kauem oma isuäratava välimuse. Kuidas meie seda rakendada saame? Mõistagi ohtralt antioksüdantidest tulvil puu- ja juurvilju süües ning nahale samadest toimeainetest kubisevaid hooldustooteid määrides.

Mis kasu saab nahk?


Vabade radikaalide toime nahal on üsna kaugele­ulatuv. Näiteks põhjustavad need kollageeni lagunemist, pidurdavad naha taastumisvõimet ja tekitavad põletikke. See kõik ilmneb nahal toonuse kadumise, pigmendilaikude, kortsukeste või aknena. Milliseid antioksüdante oma ilutoodetest otsida, et sellisele ülekohtule vastu hakata? Siin on sulle rida võimsamaid.

C-vitamiin


Ilumaailma superkangelane annab hoo sisse kollageeni tootmisele, pärsib liigse melaniini teket ja helestab pigmendilaike. Kasuta õhtuti, et neutraliseerida päeva jooksul tekitatud kahju, ja hommikuti, et pakkuda nahale lisakaitset. Ära ainult unusta ka päikese­faktoriga kreemi!

Proovi! C-vitamiini ja hüaluroonhappega näoseerum Björk & Berries Skin Awakening C-Serum. Hind 59.-

Niatsiinamiid


Tuntud ka kui B3-vitamiin, aitab see võimas anti­oksüdant siluda naha tekstuuri ja ühtlustada tooni. Samuti on niatsiinamiidil tugevad põletikuvastased ja nahka rahustavad omadused.

Proovi! C-, E- ja B3-vitamiini ning oomega-rasvhappeid tulvil näokreem Barr Sweden Multivitamin Facial Cream. Hind 39.90

Resveratrool


Peamiselt marjades ja tumedates viinamarjades leiduvat võimsat antioksüdanti resveratrooli peetakse tõeliseks pikaealisuse eest seisjaks. Sel on põletiku­vastased, nahka rahustavad ja vananemismärkide teket pidurdavad omadused, mis ei jää märkamata. Parim kasutada õhtuti, et tõhus antioksüdant saaks öö jooksul rahus toimetada.

Proovi! Resveratrooli ja jeeriku roosi ekstraktiga seerum Inika Organic Phytofuse Renew. Hind 78.-

E-vitamiin


Võimas iluvitamiin, mida leidub õnneks väga paljudes nahahooldustoodetes – mis pole ka ime, sest sel on niivõrd tõhusad naha taastumisprotsesse käivitavad omadused. Ideaalne abiline venitusarmide ärahoidmisel, nahaärrituste leevendamisel ja kuiva naha turgutamisel.

Proovi! C- ja E-vitamiini rikas, jõhvikaekstrakti, riisiõli ja võiseemnikuõliga päeva- ja öökreem Lirene Cranberry Light Moisturizing Cream. Hind 9.95

A-vitamiin (retinool)


Üks oma toimele enim tõestust leidnud vananemisvastaseid antioksüdante, mis annab hoogu kollageeni tootmisele ning kiirendab rakkude uuenemis­protsesse ja taastumisvõimet. See on nii võimas, et kasutamisega tasub ettevaatlik olla – liialt “kange” toode võib nahka ärritada, seega tasub alustada võimalikult leebelt.

Proovi! Retinooli ja fütotoitainetega näoseerum BioNike Defence Boost Renewing. Hind 34.95

Polüfenoolid


Paljudes taimedes leiduvad ühendid, millel on tugevad põletikuvastased ning rakke taastavad ja kaitsvad omadused. Eriliselt polüfenoolirikkad on näiteks roheline ja must tee ning kõikvõimalikud tumedad köögiviljad ja marjad.

Proovi! Orgaanilise granaatõuna, goji- ja assaimarjadega öömask Payot My Payot Masque Sleep & Glow. Hind 32.-

Tee ise: antioksüdandirikas näomask

Sega omavahel kokku pool teelusikatäit matcha-pulbrit, üks teelusikatäis mett ja kui on, siis ka pool teelusikatäit puhast aaloegeeli. Kanna 15 minutiks näole, seejärel pese maha jahedapoolse veega.

Jaga
Kommentaarid