Janek Kapper
„Põletikulise soolehaigusega patsient peab nii mõnigi kord pidama teistsugust dieeti: võib juhtuda, et tuleb õppida tegema täiesti uusi ja spetsiifilisi toite - rakenduses ongi hetkel välja pakutud kümmekond retsepti, mis võiksid haigele sobida," lausus Janek Kapper. „Kõik taolised retseptid ühte kohta kokku koguda on hea idee."

For You, With You äppi on võimalik alla laadida nii iOSile kui Androidile. Mobiilirakenduse töötas välja Jaapani ravimifirma Takeda.

Eesti patsientide olukorrast rääkides märgib Janek Kapper, et suure sammuna on lõpuks valmis saanud WC-kaart, mis tagab haigele sissepääsu inva-WC-desse ning aitab WC-järjekorras „vahele trügida". WC-kaardi saab tervise eripärade olemasolul taotleda Eesti Põletikulise Soolehaiguse Seltsist (EPSS). Seltsi näol on tegu heategevusliku organisatsiooniga, mis tegutseb eesmärgiga aidata patsientidel lahendada haavandilise koliidi ja Crohni tõvega seonduvaid probleeme ning parendada selle tõvega inimeste ravitingimusi ja elukvaliteeti.

Neil, kes on värskelt diagnoosi saanud, tasub külastada veebilehte www.ibd.ee, kust leiab piisavalt informatsiooni, et ennast võimalikult ruttu oma haigusega kurssi viia.

Mis haigustega on tegu?

Crohni tõbi ja haavandiline koliit on kroonilised põletikulised soolehaigused, mille kõige tavapärasemateks sümptomiteks loetakse kõhulahtisust, veriseid väljaheiteid ja kõhuvalu ning Crohni tõvel ka kaalulangust. Haigus võib tekkida igas vanuses, kuid tavaliselt haigestutakse noores eas (15 -35-aastaselt). Haigestumise põhjused ei ole teada, arvatakse, et haiguse tekkes mängivad rolli pärilike ja keskkonnafaktorite koosmõju ning soole mikrofloora eripära. Põletikulist soolehaigust ei ole võimalik ennetada. Enamasti kulgeb haigus ägenemistega ja võib taanduda (remissioon) kas raviga või iseenesest. Haiguse ägenemisetappide ajal võivad õppimis- ja töövõimekus olla piiratud, kuid see viib harva pikaajalise töövõimetuseni.

Põletikulise soolehaiguse ravis kasutatakse 5-aminosalitsüülhappe preparaate (5-ASA), glükokortikosteroide, immunomodulaatoreid, bioloogilist ning ka kirurgilist ravi. Aina rohkem kasutatakse Eestis põletikulise soolehaiguse raviskeemides just bioloogilist päritolu ainete ehk biomolekulidega ravi. Tänu uutele ravidele on vähenenud kirurgilist ravi vajavate patsientide hulk. Ravi, mis suudaks põletikulise soolehaigusega patsiendi terveks ravida, täna ei ole.