Teadusuuring: nii valmistad kõige tervislikuma kohvi
(5)Kohvi juua on kasulik, näitavad paljud selle lemmikrüüpe kohta tehtud uuringud. Kas ja kuidas erinevad aga tervislikkuse poolest kohvivalmistusviisid? Läinud aastal avaldatud uurimusest selgus, et kõige tervislikum, eriti vanemaealiste inimeste jaoks, on filtri, näiteks paberfiltri läbinud kohv.
Uurimus kestis 20 aastat ja selle käigus jälgiti üle poole miljoni 20–79aastase inimese kohvijoomisharjumusi.
Selgus, et neil alla 60aastastel, kes jõid päevas üks kuni neli tassi peamiselt filtreeritud kohvi, esines vähem veresoonkonnahaigusi ja enneaegset surma. Väiksem suremus püsis ka üle 60aastaste filtrikohvijoojate seas, aga mitte siis, kui kohvi joodi viis või rohkem tassi päevas. Uuring põhineb küll vaatlusandmetel ja selle eesmärk polnud tõestada, et filtreeritud kohv on tervislikum kui filtreerimata, kuid on teada, et viimane sisaldab diterpeene – aineid, mis suurendavad vere kolesteroolisisaldust. Tass filtreerimata kohvi sisaldab diterpeene koguni 30 korda rohkem kui filtreeritud kohv.
Seega on kasulikum presskannu- või pätikohvist loobuda ning juua filtrikohvi, aga mitte rohkem kui neli tassi päevas.
Allikas: Harvard Health Publishing