Mis takistab taastumist

Sagedaseim ülekoormuse tekitaja tervisesportlaste puhul on vale treeningmetoodika, sellele järgneb vale spordialatehnika ning kolmandaks ongi puudulik taastumine, mille alla kuulub ka ebaõige toitumine ja vähene vedeliku tarbimine. „Eriti hoiatan alkoholi rohke tarvitamise eest pärast treeningut, eeskätt pean silmas õlle joomist. Kuigi keskmise tervisesportlase treeningjärgsesse rituaali kuulub aeg-ajalt ka saun ja õlu, siis viimast neist soovitan vältida," lisas Qvalitase spordiarst.

Dr Gunnar Männik

Tema sõnul kutsub peale kehalist koormust õlle joomine esile taastumisprotsessi aeglustumise. Iga treeningprotsess põhjustab mikrotraumasid, mis reeglina järgmiseks päevaks taastuvad. Kui aga tarvitada alkoholi peale trenni, siis need mikrotraumad ei pruugi taastuda ja võivad hakata akumuleeruma ning erinevates kehapiirkondades võivad tekkida ülekoormusvigastused.

Ära unusta venitusi teha

Lisaks alkoholi vältimisele soovitab dr Männik peale igat treeningut võtta aega venitusharjutuste tegemiseks. „Liigeste deformeerumist kiirendab see, kui liigest ümbritsevad lihased ei ole omavahel tasakaalus ja tekivad sundasendid. Selle vältimiseks on vaja lihaseid venitada ja teha vastavaid harjutusi. Eriti põlve-, puusa- ja õlaliiget ümbritsevatele lihastele," rääkis dr Männik.

Valudega tuleb aegsasti tegeleda

Kõige olulisem on spordiarsti sõnul see, et valu avaldumisele ei tohi jätta reageerimata. Juhul kui ei ole tegemist traumaga, siis on veel 3 - 4 kuu jooksul peale esmast valu avaldumist võimalus hakata keha ravima spetsiaalsete harjutustega füsioterapeudi juhendamisel. „Manuaalteraapiaga on võimalik organismis käivitada enda ressursid, mis aitavad kehal uuesti tööle hakata ning sellega vältida ravimite tarvitamise vajadus. Mida kiiremini inimene oma valule reageerib, seda kiiremat ja efektiivsemat abi ta saab," sõnas dr Männik.

Jaga
Kommentaarid