„Olen märganud, et inimesi aitab, kui nad saavad rääkida kellegagi või lugeda kellegi mõtteid, kel on nendega sarnane probleem. Ainuüksi mõistmine, et sinu ees ületamatuna tunduva murepuntraga maadleb ka teisi inimesi, on juba sammuke paremuse poole. Neid võib usaldada, sest nad teavad, mida Sa tunned või läbi elad. Ja mis peamine, kogemuslood võivad anda väärtuslikke nõuandeid hakkamasaamiseks,“ ütleb ajakirja Tervis Pluss peatoimetaja Heidit Kaio.

Vähem oluline pole see, et teisi aidates saad ise ka jõudu juurde. Heidit teab, millest räägib „Minulgi on olnud teistest abi. Kui mu emal hakkas arenema dementsus, olin ehmunud. Ma ei osanud teda aidata ega julenud alguses sellest kellelegi isegi rääkida. Olin ema pärast mures, hirm tundmatu olukorra ees muserdas ka mind ennast ja teisi pereliikmeid,“ räägib Heidit Kaio.

Kuus aastat hiljem sattus samasugusesse olukorda Heiditi hea sõber. „Siis juba oskasin teda juhendada. Iga haigust ravida või tagasi pöörata ei saa, küll aga saab olukorda mõistes olla säästvam iseenda ja hädasolija suhtes. Nüüd tean ka seda, et keerulisest olukorrast ei vajanud läbi juhatamist mitte ainult mina, vaid ka minu lähikondsed — ka neis tekitas uus olukord segaseid tundeid,“ räägib Kaio

Saada oma lugu aadressile heidit.kaio@ekspressmeedia.ee. Lood ilmuvad ajakirjas ja Tervis Plussi veebikanalites. Soovi korral tagame anonüümsuse.

Loe ka lugu, mis tõi toimetusse mitmeid lugejakirju: Patsient, tervishoiutöötaja, õendusharidusega sotsioloog — see kõik iseloomustab Dominica Trubetskoid (35). Ta on pistnud rinda vähiga ja peab nüüd terviseblogi elustiilimeditsiin.ee.

Kirjutajate vahel loosime välja:

  • Mihkel Raua uue raamatu „Võtku homme mind või saatan“ (Hind: 24.99);
  • Skintsugi kosmeetikakomplekti 4 tootega: kooriv ööpalsam, toitev näopesuõli, värskendav näosprei ja mistsellaarvesi. (komplekti hind 55.99)
  • Bodyshop´i mandli ja mee kehavõi (10 tk /hind 19.50)