Toidu ümber keerleb alati hulgaliselt müüte, ütleb TalTechi emeriitprofessor ja toitumisteadlaneRaivo Vokk. Oma töös tegeleb ta pidevalt kõiksuguste toiduuskumuste ümberlükkamisega ning katsub inimesteni tuua teaduslikult tõestatud vaadet toitudest ja toitumisest.
Tallinna Tehnikaülikooli professor ja toitumisteadlane Raivo Vokk.
Foto: Triin Maasik
Hiljuti levis uudis, nagu võiks Läänemere kala selles leiduvate saasteainete tõttu süüa vaid paar suutäit nädalas. Hiljem selgus küll, et statistikaga oli mängitud ja terve täiskasvanu võib kala ikka rohkem süüa. Raivo Vokk soovitab sääraste uudiste puhul alati vaadata tagamaad — näiteks USAs kasutati tema sõnul samalaadseid andmeid selleks, et farmakoloogiafirmad saaksid oma kalaõlikapsleid paremini müüa. Nii kui avaldati kalades leiduva dioksiini andmed, ilmusid reklaamid, et ostke kalaõli — see ei sisalda dioksiini. Kuid seda nüanssi, et kalaõlikapsleid tehakse kalaõlist, milles leidub samuti dioksiini, tavatarbija ei jaga.
Kalasöömisega on meil vist üldse väga kehvad lood…
Juba kümme aastat tagasi kerkis üles Läänemere kalades leiduva dioksiini teema. Tolleaegsetest uuringutest tuli aga välja, et tõepoolest — limiidi lähedal või isegi üle selle leidub dioksiini Norra vanas lõhes. Ehk siit järeldus — kui kala ostate, pole vaja valida kõige suuremat ja vanemat. Võtke pigem väiksem kala!