„Lastel ja noortel aitavad ette näidatud harjutused saavutada hambumuse ja sümmeetrilisema lõualuude arengus püsivama tulemuse. Täiskasvanutel aitab müofunktsionaalse teraapia spetsialist paremini toime tulla näolihaspingetega ning neid vähendada ja ennetada,“ ütles Kliinik 32 müofunktsionaalse teraapia spetsialist ja logopeed Andres Köster.

Keerulised ortodontilise ravi juhtumiteks loetakse näiteks risthambumust või kitsaid hambakaari, neelamise ja keele funktsiooni häireid, kui suu liikumine on piiratud ning samuti enne ja pärast ülemise või alumise lõualuu operatsiooni.

Müofunktsionaalse teraapia spetsialistist on abi ka suuhingamisest vabanemisel – harjumus, mille tõttu hambakaar suulihaste vale kasutuse tõttu pika perioodi jooksul deformeerub. Nina kaudu hingamisele üleminek nõuab pingutust ning lisaks toetavale perele on vajalik perearsti, kõrva-nina-kurgu arsti, näo piirkonnale spetsialiseerunud füsioterapeudi või logopeedi, ortodondi ning vajadusel veel mõne teise eriala spetsialisti ravisse kaasamine. Kui aga õpetada suu kaudu hingav laps hingama nina kaudu, võivad hambumuse probleemid ka iseeneslikult paraneda.