“Viirusliku köha ja nohu puhul võib imikul tõusta palavik, ta võib nutta rohkem ning keelduda toidust ja olla loid. Köha võib beebil tekkida ka nohu tõttu, sest ninas tekkiv sekreet voolab kurku ja see ajab köhima. Viiruslik köha on alguses kuiv ärritusköha ning muutub mõne päeva pärast rögasemaks,” kirjeldab farmatseut.

Haiguse ajal on Hirvlaane sõnul oluline, et beebi saaks piisavalt vedelikku. “Kõige sobivamaks on rinnapiim, sest see sisaldab umbes 88% vett. Alternatiiviks võib olla piimasegu,” toob Hirvlaan välja. “Enamus nohu- ja köharavimeid on mõeldud kasutamiseks alates esimesest eluaastast või vanematele lastele. Siiski on võimalusi, kuidas ka beebidel nohu ja köha leevendada,” selgitab ta ja toob näiteid.

Beebi ei tohi haigetega kokku puutuda

“Kuna viirushaigused levivad peamiselt aevastamise ja köhimise teel ning pesemata käte tõttu, on tarvis jälgida, et beebi ei puutuks kokku haigetega. Samuti tuleks vältida rahvarohkeid kohti ning veenduda, et kõik pereliikmed peseksid regulaarselt käsi,” soovitab Hirvlaan.

Kui aga nohu on juba beebile külge hakanud, soovitab farmatseut puhastada nohust nina apteegis müüdava meresoola- või keedusoola sisaldava lahusega, mis on saadaval nii tilkade kui spreidena. Küll aga tuleb Hirvlaane sõnul meeles pidada, et imikutele ei sobi limaskesta turset alandavad ained ning et alla kahe aasta vanuste laste puhul ei tohi kasutada ka röga lahtistavaid ravimeid.

“Ninast saab liigset sekreeti eemaldada ninaaspiraatoriga või ninapumbaga,” selgitab Hirvlaan. “Kui nina on kinni või sekreeti oleks vaja vedelamaks saada, siis on parim abimees inhalaator. Inhalaatorites võib kasutada destilleeritud vett või füsioloogilist lahust.”

Hingamist kergendab palsam või asendi muutmine

Ka köha puhul on farmatseudi sõnul parimaks lahenduseks inhalaatoriga auru tegemine ja sissehingamine. “Küll aga tuleks meeles pidada, et beebile ei tohi teha kuuma auru — inhalaatori jahe aur on beebile sobivam,” märgib Hirvlaan.

Samuti ei sobi imikutele tugevad eeterlikud õlid, sest nende sissehingamine võib limaskesta hoopis ärritada. “Seetõttu ei tohiks kasutada beebide läheduses puhtaid eeterlikke õlisid,” paneb farmatseut südamele ja tuletab meelde, et ka rahvameditsiinis populaarse küüslauguga ei tohiks liiale minna — seda võib küll haige lapse tuppa panna, aga vaid nii, et imik küüslauku ise kätte ei saaks. “Alates lapse teisest eluaastast võib soetada jaekaubandusest aroomiplaastreid, mida saab kleepida lapse riietele nohu või köha korral.”

Samuti võib määrida last hanerasvaga või beebidele mõeldud külmetuspalsamiga. “Imikute jaoks on müügil palsamid, mida võib õrnalt rinnale, seljale ja jalataldadele määrida. Need avaldavad lõõgastavat toimet hingamisteedele ja aitavad kergemini hingata.” Kuid kuna imikute nahk on õrn, võivad tugevaid eeterlikke õlisid sisaldavad palsamid nahka ärritada ja seetõttu ei soovita Hirvlaan kasutada beebide puhul nii-öelda Vietnami salvi tüüpi palsameid.

Teinekord aitab aga haiguse ajal imikul paremini hingata ka tema peaaluse tõstmine kõrgemale. “Siinkohal tuleks jälgida, et beebile ei pandaks patja otse pea alla, vaid madratsi alla,” hoiatab Hirvlaan.

Ninakoorikutest aitab vabaneda värske õhk

Ebamugavust ülemistes hingamisteedes võib põhjustada ka kuiv toaõhk, mis farmatseudi sõnul mõjutab nina limaskesta. “Limaskest muutub siis kuivemaks ja beebidel võib see põhjustada koorikute moodustamist ninas.”

Farmatseut selgitab, et kui beebi ninahädade põhjuseks on aga hoopis tubane kuiv õhk, siis oleks kasulik käia temaga värskes õhus jalutamas ning tuulutada tuba, aga teha seda nii, et ei tekiks tõmbetuult. “Samuti võib niisutada beebi nina füsioloogilise lahusega või osta õhuniisutaja,” annab Hirvlaan nõu.

Küll lükkab farmatseut ümber müüdi, justkui võiks rinnapiima ninna tilgutamine beebit aidata. “See hoopis soodustab koorikute teket ninas ning seetõttu pole seda mõistlik teha.”

Allergiaga tuleb pöörduda arsti poole

Apteegist uuritakse tihti ka seda, kas beebidele võib anda haigestumise korral taimeteed ja mett. “Mett ei ole soovitatav anda alla ühe aasta vanustele lastele, sest see võib tekitada allergiat. Tihti arvatakse, et ka kummelitee on sobilik kõikidele beebile, kuid tegelikult võivad nii kummel kui ka teised korvõielised põhjustada samuti allergiat,” märgib Hirvlaan.

Kui beebi vesist nina ja köhatamist põhjustab allergia, tuleb farmatseudi sõnul pöörduda arsti poole. “Kui imik on allergiline näiteks õietolmule, tolmule või kassikarvadele, siis võib pakkuda ajutist leevendust nina loputamine füsioloogilise lahusega — see aitab allergia tekitajaid nina limaskestalt vähemaks uhuda,” selgitab ta ning lisab, et samuti aitab tubade regulaarne koristamine ja õhutamine.

Küll aga soovitab farmatseut pöörduda arsti poole kohe, kui palavik või viirushaiguste ilmingud kimbutavad alla kolme kuu vanust imikut. “Kuna beebidel on raske sekreeti välja köhida, siis tuleb perearstiga ühendust võtta ka juhul kui köha on alla ühe aasta vanusel lapsel — eriti kui köha on justkui haukuv või vilisev.” Viiruslik nohu on iseparanev haigus ja läheb farmatseudi sõnul tavaliselt üle ühe nädala jooksul, aga kui nohu on pikemalt ja muutub värviliseks — näiteks tumekollaseks või roheliseks — tasub samuti perearstiga ühendust võtta.