Eesti ettevõte võtab esimesena Euroopas kasutusele nelja pahaloomulise kasvaja geneetilise riski testid: rinna-, eesnäärme- ja jämesoolevähi ning melanoomi testi. Biotehnoloogia ja tervishoiu ettevõte Ante-genes on välja arendanud geenitestid, mille põhjal hinnatakse patsiendi personaalseid vähiriske ning antakse arstlikke soovitusi edasisteks uuringuteks ja tervisekäitumise muutmiseks. Ennetavad geenitestid on mõeldud kõikidele täiskasvanutele, kes soovivad haiguste riski teada saada. Antegenesi asutaja, onkoloog Peeter Padrik sekgitab: “Geneetilise eelsoodumuse teadmine võimaldab meil ennetust paremini korraldada.”

Isa toit mõjutab spermat

Ebatervislikult toituvad mehed riskivad sellega, et nende sperma saab kahjustada ning lastel on suurem ülekaalu ja diabeedi tõenäosus. Ühes uuringus ilmnes, et toitainetevaene dieet kahjustab RNA-molekule, mis aitavad spermal ujuda munaraku poole, see viljastada ja algatada terve loote areng. Varem on arvatud, et nende molekulide roll on eelkõige käsklusi rakkudeni kanda. Uus uuring aga näitab, et need molekulid on palju enamat kui sõnumitoojad, neil on otsene roll loote tervise arengus, eriti mis puudutab ainevahetus-haiguste riski.

Allikas: The Times

Antikehad viiruse vastu

Teadlased on avastanud COVID-19st paranenud patsientide verest antikehasid, mis pakuvad viiruse SARS-CoV-2 vastu tõhusat kaitset. Ajakirjas Science avaldatud uurimus tähendab võimalust korraldada pandeemiale vasturünnak. Haiguse varases staadiumis tehtud süst ei lase tõvel raskemaks muutuda. Samuti võiks antikehade süst anda ajutise kaitse meditsiinitöötajatele, eakamatele ja teistele riskirühma kuuluvatele inimestele. Kuni 45 protsenti COVID-19 juhtudest kulgeb ebatüüpiliselt, mis võis anda hoo laialdasemale nakatumisele.

Allikas: Annals of Internal Medicine

Mõtle positiivselt!

Pidevad negatiivsed mõtted võivad vanaduses suurendada dementsuse ohtu, selgus vanemate kui 55aastaste seas tehtud uuringust. “Depressioon ja ärevus keskeas on tuntud dementsuse riskitegurid. Nüüd selgus, et ka mõned mõttemustrid võivad riski suurendada,” ütles uuringu juht Natalie Marchant.

Allikas: Alzheimer’s & Dementia

Soolal on seos põletikega

Soolane toit võib nõrgendada immuunsüsteemi ja raskendada keha võitlust bakteriaalsete infektsioonidega. Kui inimesed armastavad soolarikkaid toite, kahjustuvad olulised immuunsüsteemi rakud, näitab ajakirjas Science Translational Medicine avaldatud uuring. Üks teine uuring väidab aga hoopis, et suure soolasusega dieet aitab võidelda nahainfektsioonidega.

Kiudaineterikas toit vähi vastu

Jälgi, et sööksid viis portsjonit puu- ja köögivilju päevas, samuti muud kiud-aineterohket toitu, sest see vähendab rinnavähi riski. Rinnavähi oht vähenes menopausieelses vanuses naistel, kelle toidus oli palju kiudaineid, tervelt viiendiku võrra.