Los Angelese ülikooli teadlaste sõnul seisneb protsess täpsete helikiirte dooside andmises haiguslikule koele, mis aitab samaaegselt säästa eesnääret ümbritsevat kudet.

Ekspertide hinnangul on ultraheli kasutamine vähem efektiivne kui kirurgia või kiiritusravi, aga sellel on ka väiksemad kõrvalnähud ning ravi teeb vähem kahju.

Suurbritannias diagnoositakse eesnäärmevähk igal aastal 47 000 mehel. 30% neist kannatab pärast operatsiooni kusepidamatuse käes ja 60% impotentsuse käes.

Ultraheliravi kui uut ravimeetodit uurib Health and Care Excellence (Nice) tulevastel kuudel, et selgitada välja, kas tegu on tulusa protseduuriga. Siiamaani on seda proovitud vaid vähestes haiglates.

Uuringu tulemusi esitletakse iga-aastasel Põhja-Ameerika radioloogia seltsi kokkutulekul. Teadlased kasutavad varrast, mis sisestatakse kusitisse ning millel paiknevad kümme elementi, mis tekitavad ultrahelilaineid, kattes nendega terve eesnäärme. See kuumutab ja hävitab haigestunud koe, ning kogu protsessi viib läbi tarkvara, mis suudab muuta antud lainete kuju ja suunda. Ravi viiakse läbi ajal, mil patsient on magnetresonantstomograafia (MRT) uuringul, mis võimaldab arstidel ravikulgu paremini kontrollida.

Kliinilises katses kasutati 115 meest mediaanvanusega 65, kelle eesnäärmevähk ei olnud mujale levinud. Nääret raviti keskmiselt 51 minutit. Uuring näitas, et eesnäärme suurus vähenes 39 kuupsentimeetrilt 3,8 kuupsentimeetrile.

Uuringu läbiviijate sõnul aitas protseduur ravida vähki 80% osalenutest. 65% meestest ei ilmnenud pärast ühte aastat enam vähirakke. Lisaks toodi välja, et ravi käigus esines vähe mürgitusi ja ravi ei tekitanud komplikatsioone soolestikus.

Kirurgia edukus ravimeetmena on kōrge, kuid ka komplikatsioonide tekkimise oht on suurem. 2013. aasta uuring näitas, et 10 000 mehest, kellele tehti prostatektoomia, st eemaldati nääre ja seda ümbritsev kude, pidi 3% järgmise 20 aasta jooksul ikkagi eesnäärmevähile alla vanduma.

Simon Grieveson Suurbritannia Eesnäärmevähi Liidust kommenteerib ultraheliravi järgmiselt: "Sellised ravimeetodid võivad küll põhjustada vähem kõrvalnähte, aga me ei saa ainuüksi antud tulemustest järeldada, kas tegu on sama efektiivse meetodiga kui praegu laialdaselt kasutusel olevad meetodid seda on, ning oluline on järgida, millisest meetodist mehed kõige rohkem abi saavad."

Allikas: The Times