Viite läbi aktiivmeditatsioonitunde. Mis on vahe tava- ja aktiivmeditatsioonil?
Aktiivmeditatsioon toimub läbi liikumise ja kehalise tunnetuse. Aktiivse liikumisega väsitatakse meel ära, et see rahuneks ja saaks meele välja elada. Väsitamisega muutume rahulikumaks, muutume kohalolevamaks ja siis on lihtsam mediteerida. See on kokku pandud erinevatest etappidest ja osadest, mis vabastavad eelnevalt stressist ja emotsioonidest, et saaksime peale seda minna rahulikku meditatsiooni.

Meditatsioon meestele — miks?
Sest mehed on kõige suuremad allasurujad oma tunnete suhtes. Sellepärast on agressiivsust ja vägivalda meestelt rohkem. Naised on empaatsemad, elavad end rohkem välja ja on tasakaalukamad. See on üks baasmustreid, mida poisslastega tehakse: õpetatakse varakult tundeid mitte tundma ja tundeid mitte väljendama. Kui me seda ei tee, siis see kõik kuhjub kehas ja agressiivsus tõuseb. Tõusevad ka kehalised pinged.

On see valehäbi ka Eestis kadumas? Mehed käivad mediteerimas, joogas või oma sisemaailmaga terapeutide juures?
See on hetkel aja suurimas muutumises. Iga aastaga on näha, kuidas tasakaal tundides võrdsustub, nii meeste kui ka naiste osakaalu puhul. Mehed on hakanud palju rohkem endasse vaatama, endaga tegelema ja käima tundides, mis oli algselt täielik tabuteema. Nüüd tulevad täiesti julgelt ja enesekindlalt tundidesse, kus käivad ka naised ja saavad aru, et ega mehe- ja naisekeha nii sisemises kui ka välises pooles pole ju mingit erinevust. Tunded on kõigil olemas, emotsioonid ja aju töötavad kõigil ühtemoodi. Me kõik vajame seda, nii mehed kui ka naised.

Mis on teie elus mediteerimisega, joogaga ja enesearenguga muutunud, et julgustada ka teisi mehi seda tegema?
Muutud teadlikumaks, eelkõige endast. Hakkad märkama igat hetke, kui tekib emotsionaalne muutus: miks see tekib, kuidas tekib. Ei satu enam emotsionaalsetesse aukudesse, kus püsid nädalaid, kuid või päevi. Kõik möödub kiirelt, kui tekib mingi emotsionaalne kokkupuude.
Enesetunne läheb kordades paremaks. Oled emotsionaalses mõttes rohkem tasakaalus, tuju on palju parem.

Olete näinud otseseid tervisemuutusi tänu aktiivmeditatsioonile?
Absoluutselt. Kõik terviseprobleemid saavad alguse närvisüsteemist, selle ülekoormusest. Olen näinud väga suuri muutusi. Inimesed on hakanud paranema haigustest, mille käes nad on aastaid või aastakümneid vaevelnud, surunud alla tablettidega. Alustades depressioonist ja kuni astmateni, köhad, kopsuhaigused, liigesepõletikud — kõik on seotud emotsioonidega. Kui hakkad lõdvestuma emotsioonidest, mis tekitavad kehas pinget ja ärevust, lased need välja. Neid on vaja hakata märkama ja tunnistama, et need sinus on, neid läbi elama. Läbi selle hakkab keha puhastuma ja sinna tekib ruumi juurde. Keha, seedeelundkond, närvisüsteem ja kõik muu hakkab vabanema. Siis toimuvad ka imelised muutused.