Kas nitraadid ja nitritid on toidus ohtlikud? Toitumisterapeut Annely Soots vastab
Nitraate ja nitriteid kardetakse, kuna on tõesti leitud, et neil on meie organismile kahjulikke mõjusid. Samal ajal aga ei tohiks ülitervislike köögiviljade tarbimist nende ühendite hirmus vähendada. Köögiviljades on ka aineid, mis nitraatide ja nitritite kahjuliku toime hoopis kasulikuks pööravad.
Nitraate (E251 ja E252) ja nitriteid (E249 ja E250) lisatakse toidule selle säilitamise eesmärgil. Need suruvad alla bakterite, sealhulgas botulismitekitaja elutegevuse. Nitritid annavad lihatoodetele ka ilusa roosa värvuse. Nitraadid on iseenesest ohutud ühendid, mis muunduvad nii toidus kui seedekulglas bakterite toimel kergesti nitrititeks, need omakorda jälle teisteks ühenditeks.
Kuidas nitraadid taimedesse satuvad, mis on nende kahju ja kasu ning millal on nitraadid ohtlikud?